Официално представиха домейна .ею. Със сигурност в рамките на Европейския съюз това е първият домейн на кирилица, предаде репортер на БГНЕС.

„По света има над 300 млн. души, които ползват кирилица и в този смисъл ние можем да разглеждаме това като възможност не само за гражданите на ЕС, не само за българите, но за гражданите на други страни, които са извън ЕС като например Македония, Сърбия, защо не Руската федерация, ако щете дори Монголия, докъдето знаем, че и там се използва кирилицата”, каза Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България. „За нас е важно, че стартирането на домейна с разширение .ею на кирилица ще предостави възможност все повече хора да могат свободно да се възползват от възможностите, които предлага виртуалното пространство – било като възможност за комуникация, за обмен, за бизнес, а и не на последно място за запазване на културната ни идентичност. Това е абсолютно в унисон с девиза на ЕС, който е: единни в многообразието”, посочи той. Златев обясни, че първият домейн на кирилица се разработва вече близо 9 години още от самото присъединяване на България към ЕС.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею. Така българските страници ще има характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа. Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици. За хората това е по-лесния достъп до Интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои специфични букви като Ъ, Щ, Я, Ю. За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките.

„С европейски домейн на кирилица ние правим една голяма крачка по посока на единния цифров пазар за Европа и много се вълнуваме да предоставим тази възможност на българите – да използват Интернет на собствения си език. .ею играе значителна роля за многоезичието в ЕС и чрез този домейн България ще може да засили своето интернет присъствие”. Това каза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid. Това е организацията, която поддържа домейна на Европа .eu. Самият домейн .eu е сред най-популярните от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 млн. души от 31 държави в една Интернет самоличност. Повече от 3,8 млн. имена са били регистрирани, откакто домейнът започна регистрация през 2006г.