Ето ги пчелите -роботи. Онези, които би трябвало да спасят Земята, ако нещата напълно се объркат и насекомите изчезнат. От десетина години учените от Харвард се опитват да създадат изкуствена пчела, която да опрашва растенията. И жужащите роботи вече са почти реалност, предаде БНТ.Миниатюрният дрон е по-малък от монета и тежи около 100 грама. Като размери и тегло роботите не се различават особено от истинските пчели. Крилата на изкуствените насекоми са по-тънки от човешки косъм, размахът им достига до 3 сантиметра и могат да пърхат по 120 пъти в секунда. След като учените успяха да накарат изкуственото насекомо да полети, сега го „научиха" и да се приземява, за да пести енергия.

Изглежда просто, като детска игра. Идеята за кацането е заимствана от балоните, които успяват да се прикрепят към определена повърхност чрез статично електричество. На този принцип се приземяват и пчелите-дронове. Изкуствените насекоми са снабдени с електрод и пяна, която „поглъща" удара от кацането. Миниатюрното приспосбление е с тегло около 14 милиграма, но благодарение на него изкуствената пчела пести енергия. Засега пчелата-робот се управлява дистанционно. Тя все още няма и батерия, а е свързана с източник на захранване. Когато се научи да лети самостоятелно, изкуственото насекомо ще може да изпълнява и мисията си - да опрашва растенията.

Дотогава, обаче, учените от Харвард имат още много работа. Те трябва да изградят система за навигация и за разпознаване. Надяват се да успеят да създадат изкуствен интелект не само за отделната пчела, но и за целия кошер, за да може пчелната колония да съществува като едно цяло. Целта на изобретателите е проектът да бъде завършен през 2023-та. Не че тогава ще изчезнат истинските пчели. Но дотогава трябва да бъдат създадени заместители, за да се включат и те в опрашването на растенията. Изчезването на пчелите се случва прекалено бързо. Идеалните заместители едва ли могат да се появят във вид на човешко творение. Дори и да се превърнат в съвършени летателни апарати, те никога няма да се „научат" да дават мед.