Екип на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и представител на специализирана акредитирана лаборатория към Министерството на икономиката взеха проби от няколко вида сирена, за да се установи съответствието на предоставената върху етикетите информация с реалното съдържание на продукта.

Жечко Димитров, който е ръководител на лаборатория за изпитване на храни обясни, че резултатите ще станат ясни до 2 седмици. Комисията за защита на потребителите е възложител на тези анализи по три показателя: белтъчини, мазнини и наличие на растителни мазнини. От там обясниха, че са го направили, заради излезлите информации преди седмици за качеството на сиренето, което се продава у нас.

А иначе потребителят трябва да има информация за основните показатели дори и в насипните сирена, които се продават на пазара. „Например не е допустимо един продукт да се нарече млечен ако има добавена немлечна мазнина – най-често растителна, най-често палмова. И потребителят не бива да бъде заблуждаван“, каза Димитров.

Те изследват тези продукти по заявка. В тяхната лаборатория се правят много подобни анализи. Тях могат да ги искат търговски фирми, които искат да се уверят, че изнасят качествена продукция, може и производители, за да уверят, че произвеждат в рамките на дадена технологична документация. Може и частни лица - като цената на анализ общо за конкретните три показателя примерно е под 80 лв. без ДДС.

Екипът взе проби от няколко вида сирене. От всички продукти са взети по три образеца – единият от тях ще бъде анализиран, а другите два са контролни. Те остават при търговеца и в КЗП. В случай на рекламации анализите ще бъдат повторени. След като стигнат до лабораторията тези проби се кодират и така се подават към конкретните аналитични лаборатории за изследвания.

В средата на седмицата Българска национална асоциация „Активни потребители” представиха резултатите от изпитване на 36 марки краве сирене на тема: „Краве ли е кравето сирене?“. Тогава изпълнителният директор на асоциацията обясни, че сирене под 8 лв. може и да не бъде краве. Оказва се, че цената е ориентир и за някои потребители. Така например Александър признава, че най-скъпото сирене е най-добро. Той лично обаче може да си позволи такова, каквото позволява пенсията му. Доротея е работила 26 години в млечната промишленост и има повече знания за това кое сирене е хубаво. „Най-важното за сиренето е зреенето. След като сиренето не зрее 6 месеца, а излиза на пазара след 3-ия ден – няма какво да говорим“, каза жената. Тя все пак като потребител разчита на конкретна марка – казва, че цената не е малка, но се ориентира не по производителя. Освен това вярва предимно на вида, не на етикета. И въпреки, че е експерт не се осмелява да каже цифра колко са марките на пазара в момента, на които можем да се доверим, че си купуваме истинско краве сирене.