За нарушения на закона за предоставяне услуги на пациенти в болница, са арестувани три жени в Ираклио на остров Крит. Едната от тях е българка. Арестът е станал по време на проверка в болницата на града, пише в. "Български новини".

Установено е, че 42-годишна гъркиня, 40-годишна българка и 64-годишна украинка са упражнявали професията, без да имат необходимия лиценз и диплом за това. Заловените са откарани в Районната прокуратура на Ираклео. Очаква се да им бъдат наложени административни глоби и санкции.

Други три бяха задържани вчера и в болницата на Серес. 49-годишна грузинка и две българки на възраст 49 и 64 години. От полицията се посочва, че „упражняването на професията на медицинската сестра без законовите изисквания води до лишаване на приходи от страна на държавата и фондовете за социално осигуряване, тъй като не се издават задължителните разписки за извършена услуга, но не се и заплащат таксите по Закона за застрахователните вноски“.

Според Националното сдружение на спешните медицински сестри за трагичното състояние и множеството проблеми, създадени от престъпни групи от чужденци в болниците са алармирани със съответните ноти министерство на здравеопазването и Службата за финансови проверки.

„Чужденките, които работят нелегално като дежурни сестри са риск за общественото здраве. Освен че нямат необходимата специализация и са носители на микроби или други заболявания, съществува и риск за здравето на лекуваните пациенти, които се разболяват от вътреболнични инфекции, предизвикани от сестрите, които изобщо не спазват основните хигиенни правила при предоставянето на услугите си.

Не става въпрос за един или два изолирани случая”, твърдят от сдружението.

Председателя на Общогръцкия съюз на собствениците на бюрата по труда в Гърция А. Котарас заяви, че „Законните бюра за намиране на работа в Гърция нямат право да предлагат на работа в държавни болници медицински персонал. Всички чужденки, които работят там практикуват незаконна дейност или са настанени на работа от незаконни бюра. Всяка болница разполага със списък от определен брой нощни сестри, между които разбира се, че има и чужденки, но те имат всички необходими документи“, допълни още той.

Извънредни дежурни сестри работят на половин цена и са предпочитани от близките на пациентите От 40 до 50 евро за смяна от осем часа варира заплащането на фалшивите болнични сестри като от тази сума се приспада и съответната комисионна или на агенцията, намерила работата, или на боса от престъпната група. Тарифата се увеличава драстично през уикенда и почти се утроява за съботната вечер. Почти двойно е заплащането за сестрите, работещи легално. По-точно тяхната надница е 78 евро брутно възнаграждение за смяна от осем часа, което означава 36,40 нето след удръжките и осигуровките.

Според Националното сдружение на спешните медицински сестри непосилното данъчно облагане в този бранш е извън всякаква логика и държавата губи от неплащането на осигуровки от черния труд, който предлагат нелегалните чужденки около 1800 евро за всеки 25 трудодни.