Саудитска Арабия разочарова от години американските политици. Привидно критичен съюзник, защитаван срещу враговете си от американски оръжия и помощ, кралството харчи неизброими милиони за възхваляване на уахибизма, радикална форма на сунитския ислям, която вдъхнови похитителите от 11 септември и сега дава плам на Ислямска държава (ИД).

Последната глава от тази дълга, скръбна история, включва Косово. С население от едва 1,8 млн. души, Косово е изпратило повече от всяка друга страна млади хора на глава от населението да се бият и умират в Ирак и Сирия. От 2012 г. 314 косовари са се присъединили към ИД, включително двама атентатори-камикадзе, 44 жени и 28 деца. Дори Белгия, широко разглеждана като инкубатор на екстремизма след атаките в Париж и Брюксел, изостава от Косово в класацията по набиране на радикалисти.

Както подробно е описано от Карлота Гал в една скорошна статия във в. „Таймс“, Косово е на тази позиция до голяма степен, защото Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са прекарали години в разработване и финансиране на мрежа от имами, джамии и потайни асоциации там. И докато няма доказателства, че всяка група дава пари директно и изрично, за да убеждават косоварите да отидат в Сирия, висши служители в Косово казаха на Гал, че екстремистки проповедници и групировки работят серизно, за да насърчават мисленето на радикалния ислям сред млади и нестабилни хора. „Въпросът е, че те подкрепят мислители, които насърчават насилието и свещената война в името на защитата на исляма“, казал на Гал Фатос Маколи, шеф на полицията за борба с тероризма в Косово.

Съединените щати и НАТО инвестираха сериозно в подпомагането на Косово да получи независимост от Сърбия през 2008 г. и да установи демокрация. Това, че Саудитска Арабия използва Косово като благодатна почва за екстремисти, или позволява да бъде използвано като инкубатор за разплод от всяка саудитска общност или гражданин, е жестоко напомняне за противоречивото и дори двулично поведение на партньорите на Америка в Персийския залив и помага да се обясни защо нейните отношения с тези страни стават все по-затруднени.

Косово, спасено от сръбското подтисничество след месеци натовски бомбардировки през 1999 г., беше известно с толерантното си общество.От столетия мюсюлманското мнозинство на населението е следвало либералната ханифитска версия на исляма, която се приема от другите. След войната тази традиция беше застрашена от обучени от саудитци имами, чиито разходи са посрещани от спонсорирани от саудитци фондации, които проповядват върховенството на закона на шариата и затвърдяват пълна с насилие свещена война и такфиризъм, който разрешава убиването на мюсюлмани, оценявани като еретици.

Повечето косовари се противопоставят на такова набиране на съмишленици и държавни служители в Косово казват, че подкрепата за Съединените щати и Запада остава силна. Но експертите посочват редица причини страната да е плодотворна почва за набиране въз основата на радикална идеология: голям брой от младите хора сред населението живеят в бедност в провинцията и имат малко надежди да си намерят работа; корупцията и липсата на вяра в правителството; и, според доклада от 2015 г. на Косовския център за изучаване на сигурността, една образователна система, която не окуражава критичното мислене.

Остава неясно защо правителството на Косово , както и официалните представители на САЩ и ООН, които управляват следвоенно Косово, не действат навреме. Американците може да са допуснали грешката да приемат, че умерената религиозна общност на Косово ще предотврати разцвета на екстремизма.

Атентатите от 11 септември бързо изясниха опасностите. Няколко саудитски организации в Косово бяха затворани и саудитското правителство, което изглежда намали помощта си за Косово, сега твърди, че е въвело строг контрол върху благотворителните фондации, джамиите и техниките на проповядване. Дори и така да е, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства увеличиха финансирането на ислямистки хардлайнери в Косово.

Сунитските арабски държави изглежда още не разбират до каква степен и те самите са застрашени от екстремистките версии на исляма. Въпреки че саудитското кралско семейство разчита на духовници уахабити за своята политическа легитимност, ИД обвинява монархията в разяждане на вярата в името на опазването на своята власт. От 2014 г. в кралството има извършени около 20 терористични нападения, повечето дело на ИД.

Правителството на Косово, работещо със Съединените щати, действа в битката срещу екстремизма с приемането на нови антитерористични закони, борба с прането на пари, с което се занимават радикалните групи и засилване на полицейските разследвания. Броят на косовските граждани, насочили се да се сражават на страната на ИД през последните седем месеца спадна почти до нула, като същевременно броят на намиращите се на бойното поле косовари намаля на 140.

И все пак най-малко двама радикални имами продължават да проповядват в столицата на Косово, Прищина, и да привличат тълпи от млади мъже.

Много работа все още има да се върши, за да бъдат защитени независимостта и духът на толерантност, за чието постигане Косово е работило толкова упорито.

….................

Редакционен коментар на в. „Ню Йорк таймс“