Кметът на Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още четирима души остават в ареста.

След близо десет часово заседание Специализираният наказателен съд уважи частично искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ценко Чоков.

Към кмета на Галиче е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, и участници Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Касъм Касъмов, Мартин Чоков, Сашо Димитров и Васил Филиповски, като групата е създадена с цел да върши престъпления против личността – заплахи, закани, отвличания, лихварство, нанасяне на средни телесни повреди, съобщиха от спецпрокуратурата .

От събраните по делото доказателства, съдът прецени, че за Ценко Чоков, Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Мартин Чоков и Сашо Димитров е налице обосновано предположение за авторството на деянието,както и опасност да извършат друго престъпление, поради което взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо същите.

Относно обвиняемия Касъм Касъмов съдът счете, че не е налице обосновано предположение същият да е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение, а именно участие в организирана престъпна група, че няма опасност да се укрие или да извърши престъпление, поради което остави същият без мярка за неотклонение.

На обвиняемия Васил Филиповски съдът взе мярка за неотклонение "Домашен арест", тъй като от данните по делото не могат да се съберат категорични доказателства за участието му в организираната престъпна група.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на такива делото е насрочено за 02.06.2016г.