Samsung е гигантска компания, която има 427 000 служители, годишен оборот от над 270 млрд. долара, както и 600 млрд. долара в активи, разпръснати между 80 подразделения. Не е ли малко странно тогава, че Google успя с лекота да извади корейската корпорация от равновесие. И то два пъти. Използвайки Motorolla. В нова публикация екипът на Forbes припомня фактите.

Защо?

На първо четене двете компании трябва да са много добронамерени една към друга. Samsung е главният виновник за успеха на мобилната платформа на Google – Android, която контролира 81% от пазара. Проблемът е, че Samsung иска цялата слава за себе си. На компанията не й е достатъчно, че прави едни от най-популярните таблети и смартфони на пазара, но и се опитва да прикрие Android и съответно ролята на Google в постижението си. Samsung стори това, използвайки нещо, наречено TouchWiz. Това на практика е нов интерфейс за операционната система, който напълно променя облика на Android, без да влияе на функциите му. По този начин клиентите, които купуват мобилно устройство на Samsung, нямат никаква идея, че операционната им система е именно Android.

Проблемът нямаше да е чак толкова голям, ако Samsung не беше започнала да премахва части от Android и да ги преработва леко, представяйки ги впоследствие за свои. Медиите и клиентите реагираха негативно на всичко това, твърдейки, че TouchWiz заема много място, излишно натоварва хардуера, а новите приложения са идентични или дори по-лоши от оригиналните.

От Samsung не се трогнаха от реакциите и дори започнаха да използват своя TouchWiz в smart TV устройствата си – пазар, на който компанията също доминира. Програмистите на корейците дори започнаха да изграждат конкурентна на Android платформа, наречена Tizen. Тя използва интерфейса на TouchWiz, което прави подмяната на софтуера абсолютно неразличима за крайния потребител. Крайната цел бе ясна: всички устройства на компанията да преминат от Android на Tizen – нещо, което Google не можеше да допусне.

Как?

С помощта на Motorola. На 15 август 2011 г. Google обяви, че е купила Motorola Mobility за 12.5 млрд. долара. С придобиването на компанията електронният гигант получи достъп до повече от 20 000 патента и публично обяви, че сделката няма да компрометира отношенията му с досегашните партньори, произвеждащи мобилни устройства.

Разбира се, партньорите на Google повярваха на уверението, но не изцяло. Вместо това те предприеха мерки, за да не изгубят бизнеса си. Ако Google бе използвала Motorola за развиването на свой собствен бизнес с мобилни устройства, пазарът със сигурност щеше да бъде техен. Дори Samsung нямаше да успее да се пребори с гиганта, който получава огромни приходи от рекламния си бизнес.

Вместо това Google предпочете да постави стръвта и да види кои са истинските й приятели. От Samsung бяха допълнително стимулирани да прекратят „заигравката“ си с Android и да подпишат нов дългосрочен договор. Корейците вече много добре знаеха, че Google може да се оправи и без тях. За целта интернет гигантът дори пусна на пазара телефоните Nexus, Motorola X и Motorola G, просто за да демонстрира сила.

На 27 януари 2014 г. Samsung най-накрая клъвна и подписа контракт с Google, по силата на който корейците получават достъп до интересуващи ги патенти, но се задължават да спрат с шикалкавенето около TouchWiz и да се концентрират в използването на приложения на Android. Два дена по-късно от Google обявиха, че продават Motorola Mobility на Lenovo.

Последствията

Провалът за Samsung е двоен. Първо, въпреки размерите и доминацията си на пазара, се оказа, че компанията е много зависима и податлива на манипулации. Тя вече няма да може да прави промени по дизайна на Android, нито да разработва свои собствени приложения, които да заместват вградените в операционната система. Вторият удар върху компанията се крие в преминаването към операционната система Tizen. След сключения договор целият софтуер ще лъха на Android и клиентите ще преминат по-трудно към нещо непознато за тях. Ако от Samsung искат техният Tizen да успее, ще трябва здраво да поработят, вместо да използват чуждата слава като ракета-носител.

Всичко това са добри новини за потребителите на Android, които ще се ориентират по-лесно в морето от производители. Договорът дава и по-големи шансове на малките компании, които произвеждат Android базирани устройства, да премерят сили с гигантите, тъй като разликата ще е единствено в хардуера.

А какво се случи с огромната загуба от 10 млрд. долара, която Google инкасира при купуването/продаването на Motorolla? Всъщност сумата е доста по-малка от разликата в цената на компанията при придобиването й (12.5 млрд. долара) и тази, за която Lenovo я купи от Google – 2.91 млрд. долара. Всъщност, с придобиването на Motorola Google сложи ръка и върху банковите й сметки, в които имаше 3.2 млрд. долара. Отсрочените данъчни активи пък са в размер на около 2.4 млрд. долара, а продажбата на двете подразделения на Motorola донесе на Google допълнителни 2.5 млрд. долара през 2013 г. Като извадим и загубите от 2 млрд. долара, които Motorola натрупа под шапката на Google, се оказва се, че Google е назад с 3 млрд. долара от сделката с Motorolla. Но какво е получила в замяна – патенти и развоен център на стойност 5.5 млрд. долара. Както и подчинението на Samsung.

Добре изигран ход, Google.