ПГ на БСП внесе промени в Изборния кодекс. Това съобщи пред журналисти депутатът от БСП Филип Попов, предаде репортер на БГНЕС.

Основното, което се цели с поправките на БСП, е прозрачно водене на цялата предизборна кампания, на самия изборен ден, отчитане на резултатите, както и отпадане на задължителното гласуване.

„Бе вменено на ЦИК с тези промени доста правомощия по изборния процес, на които тя няма финансов или кадрови потенциал да отговори. Това е работа на изпълнителната власт, а не на ЦИК, която не е част от нея”, коментира Попов.

БСП предлагат още провеждането на референдум и избори да бъдат в два последователни дни, а не в един. „Целта ни е да не се натоварва изборната администрация и да не се води до объркване предвид последните избори, когато имаше промяна на протоколите. Това доведе до съмнение и за самия изборен резултат. Самата кампания по огласяването на какъвто и да е референдум, когато е съчетана с национални или други избори, остава на втори план”, поясни Филип Попов. Така ако има избори, които се провеждат, например, в неделя, то референдумът, трябва да се проведе в събота.

За електронното дистанционно гласуване оставаме против, допълни Попов.