Американският президент Барак Обама направи историческо посещение в Мемориалния парк на мира в Хирошима, с което стана първият действащ държавен глава на САЩ, посетил поразения от американската армия японски град, съобщават световните агенции, цитирани от "Фокус".

„Преди 71 години смъртта надвисна от небето. Тогава светът се промени завинаги, бомбата показа, че човечеството разполага със средствата да се унищожи само“, заяви Обама пред паметника за жертвите на пуснатата от американските военновъздушни сили атомна бомба по време на Втората световна война. Държавният глава си пожела и свят без ядрени оръжия.

„Защо сме тук, в Хирошима? Дойдохме, за да поразсъждаваме за тази ужасна сила, която бе отприщена в не толкова далечното минало. Дойдохме, за да отдадем почит на мъртвите. Техните души ни говорят, искат от нас да се вгледаме в себе си“, заяви още държавният глава.

„Технологичният напредък без еквивалентния напредък на човечеството може да бъде фатален. Научната революция, която ни доведе до деленето на атома, изисква и морална революция“, отсъди още Обама.