Дълъг ледников период е на път да приключи на Марс, сочат резултатите от изследване на дебелината на полярния лед на планетата. Изследването може да помогне да се разкрие кога Червената планета е била обитаема.Изследването потвърждава онова, което досега бе установено единствено от математически модели. Учени под ръководството на Айзък Смит от Северозападния изследователски институт в Боулдър, щата Колорадо, констатирали, че отдръпването на ледовете на Марс е започнало преди около 370 000 години. 
 
Откритието е направено с помощта на радар на борда на сондата на НАСА "Марс рикънисънс орбитър", която кръжи около Червената планета от 10 години. Изследването дава възможност да се опознаят по-добре климатичните промени на Марс и да се разбере по какво те се отличават от еволюцията на климата на Земята.
 
Както и на Земята, на Марс има сезонни цикли, които обаче са по-дълги. Те освен това може да са по-ярко изразени. Това се обяснява с факта, че оста на ротация на Марс се отличава с по-големи вариации, които достигат до 60 градуса за периоди от стотици хиляди до милиони години. За сравнение оста на ротация на Земята варира едва с 2 градуса за същите периоди. Големите вариации на оста на ротация на Марс са определящи за количеството слънчеви лъчи, които достигат до различни географски ширини на повърхността на планетата и влияят върху стабилността на леда там. Със затоплянето на средни географски ширини ледът се натрупва на полюсите. Като измерили дебелината на ледниковата покривка, учените заключили, че от края на последния ледников период преди около 370 000 години са се натрупали 87 000 куб.км лед, като голяма част от него е на северния полюс. Този обем се равнява на 60-сантиметрова дебелина, ако с лед бе покрита цялата планета.
 
Получените резултати позволяват да се опознае историята на натрупването на полярния лед в зависимост от оста на ротация на планетата и орбитирането й около Слънцето.
Изследването на глациологията на Марс е важно за бъдещите проучвания на планетата, защото водата ще е от съществено значение за създаване на обитаема станция там, поясниха учените. 
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".