Статуята на свободата в Ню Йорк може да бъде един от знаковите обекти на световното културно наследство, който ще бъде загубен заради климатичните промени. Такова предупреждение отправи ООН.Доклад на екип от учени, ЮНЕСКО и Програмата за околната среда на международната организация показва "непосредствената и ясна" нужда от адресирането на проблема с покачващите се глобални температури. Изследването включва 31 природни и културни обекта, част от световното наследство, в 29 държави. Обект на анализ е възможният ефект върху тях на климатичните промени.

Увеличението на глобалните температури може да застраши места като островите Галапагос. Дивият живот на тях е заплашен както от стотиците хиляди посетители годишно и нелегалния риболов, така и от повишените нива и киселинност на океанските води, затоплянето и извънредните метеорологични събития. 

По-топлите зими са заплаха за древната британска обсерватория "Стоунхендж". Те водят до увеличаване на популациите на животни като къртиците, които могат да подкопаят основата на камъните и да нарушат археологическия фундамент.

По-сериозна е опасността за шотландския островен архипелаг Оркни, чиито неолитни находища са застрашени от корозията на крайбрежните скали. 

"Ако морските нива продължат да се повишават и бурите станат по-сериозни заради глобалното затопляне, огромна част от британското културно наследство ще бъде загубена", твърди ученият Адам Маркам, който оглавява изследването, цитиран от "Индипендънт", цитиран от БГНЕС. 

Ерозията на бреговете заради промените в океанските води заплашва също Великденските острови. "На всяко едно от тези места вече е видим ефекта от климатичните промени. Не навсякъде той е заплаха сега, но ще бъде в бъдеще", допълва Маркам.

Комплексът при Статуята на свободата в Ню Йорк пострада сериозно от урагана Санди и десетки милиони бяха похарчени за ремонти и защитни средства. Климатолозите предвиждат, че силата на подобни явления ще се увеличава заедно с глобалното затопляне. 
Нивата на морските води заплашват също места като Венеция, където вече са похарчени милиони за защита от наводнения. 

"На глобално ниво има нужда да разберем по-добре, да следим и да адресираме глобалното затопляне като заплаха за културните обектиЮ, заяви директорът на Центърът за световното наследство към ЮНЕСКО Мектилд Рослер, който изтъкна важността на постигането на целите заложени в Парижкото климатично споразумение от миналата година.