Двама мъже на по 25 години, които избягаха от затвора в Ловеч миналата седмица, са били задържани в четвъртък след обед. Полицаи от няколко областни дирекции ги издирваха денонощно, за да се стигне до драматична гонка в няколко села на община Търговище. Бегълците се криели в гориста местност, когато най-сетне били спипани.

Те са от циганския етнос и са от търговищкото село Голямо Ново. Единият изтърпявал наказание по влязла в сила присъда за блудство с непълнолетен, а другият - за извършени множество кражби. Оставали им по няколко месеца до изтърпяване на наказанията, а освен това били и на възможно най-лекия режим. Двамата обаче избягали от завод за високоякостен чугун в Ловеч, с откраднат от двора автомобил "Жигули".

След като били обявени за общодържавно издирване, веднага било организирано непрекъснато наблюдение на домовете им в Голямо Ново.

В хода на разследването било установено че затворниците се придвижват с лек автомобил "Форд Ескорт". Първият път колата била засечена в четвъртък около 2 часа сутринта в близост до поповското село Ломци. Двамата не се подчинили на подадения стоп-сигнал и с бясна скорост се отправили в посока към село Благоево, Разградско.

Заедно с колегите си от Разград, полицаите от Търговище предприели заградителни мерки. По време на преследването фордът със затворниците излязъл извън пътното платно и спрял в нива, а те успели да се укрият в близка гора.

Въпреки предприетите мерки за засилено полицейско присъствие в населените места, където е можело да отидат издирваните, те били засечени едва в късния следобед в село Миладиновци, където полицаите успели да им сложат белезниците.

Установено е още, че по време на бягството си двамата са извършили множество кражби на гориво, акумулатори и други вещи от различни моторни превозни средства, паркирани в различни населени места в общините Търговище, Попово и Преслав.

По-късно днес двамата ще бъдат конвоирани до затвора в Ловеч.