Промените в Изборния кодекс, ограничаващи възможността на българите зад граница да упражняват правото си на глас, бяха обнародвани в "Държавен вестник" в четвъртък.

Заради приетите в края на април промени, наши сънародници зад граница настояха за вето, което президентът Росен Плевнелиев наложи, но мнозинството от депутати от ГЕРБ, РБ, "Атака" и БДЦ го отхвърлиха.

Това стана на фона на заплахата от Патриотичния фронт, че ако промените не минат, той ще оттегли подкрепата си от правителството.

"Не бяхме ли променили Изборния кодекс за секциите в чужбина, Патриотичният фронт се оттегля и правителството ще падне. Не можем да си го позволим", коментира по този повод премиерът Бойко Борисов в четвъртък пред Нова телевизия.

След последвали консултации, ГЕРБ все пак обеща ремонт на закона. Новите промени предвиждат във всички държави, без значение дали са в Европейския съюз или извън него, да бъдат откривани до 35 секции при 60, а не при 100 подадени заявления. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов, поправките могат да бъдат приети до месец.