Една четвърт от българските общини имат финансови проблеми, каза пред БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Тя разясни приетите от народното събрание промени в Закона за публичните финанси, с които се регламентира как да се подпомагат финансово общините в затруднено положение.

6 са параметрите, които трябва да покриват местните бюджети и ако 3 от тях не са изпълнили това означава, че общината се нуждае от план за оздравяване, обясни Стоянова. Най-често проблемите идват от слаба събираемост на налозите или задлъжняване, след коригиране на финансирането по европрограми.

Много често малки общини поемат да изпълняват проекти по европрограми, които в пъти превишават бюджета им и има нарушения, което ги вкарва в невъзможност да изпълнят зададената корекция. От своя страна държавата, за да спаси общините от фалит, дава безлихвен заем и се получава хаос, каза Менда Стоянова.

Тя открои, че с измененията в Закона се цели въвеждане на ред в отношенията държава-общини. Тя коментира и собствените приходи на общините

Трябва да се погледне имат ли общините собствени приходи, те са функция на икономиката на една община. Много от малките общини нямат такива приходи и бюджетът им е изцяло делегиран от държавата, а 90% от него отива за заплатите на хората в сферата на общинските услуги и такива общини са около една трета. И веднага си задаваме въпроса - трябва ли да има 265 общини в България, трябва ли да са със самостоятелна политика и бюджет, а една трета не могат, коментира Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия открои, че именно тази самостоятелна политика се прекратява при влизане в сила на оздравителния план:

При оздравителния план всички решения се взимат само ако ги одобри финансовото министерство. Но дори и при такъв план, може да се окаже, че няма как да се спаси финансовото положение на общината и тогава съветът може да поиска държавата да й отпусне безлихвен заем. При определени условия може да се отпусне такъв и ако общината покаже,че се старае да подобри своето финансово положение, дори може и да ѝ се опрости и заема.