Промяна в Закона за електронните съобщения предвижда узаконяване на правото на МВР да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Тя ще бъде разгледана от парламента тази седмица.

За да могат да проверяват личната ни кореспонденцията, ще бъде достатъчно службите да имат предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.

Очевидно вътрешното ведомство и службите бързат да въведат новите мерки, тъй като промяната е публикувана за обществено обсъждане на 21 март, гласувана е от правителството на 13 април и веднага е внесена в Народното събрание. След това е разгледана от транспортната комисия и предстои да бъде гласувана на първо четене, пише Труд.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.

Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: „За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление“.

Адвокатът Александър Кашъмов коментира, че в промяната няма яснота кой прави обосновано предположение и дали не се отварят врати за полицейски произвол. „Смущаващо е, че се бърза толкова много с материя, която е изключително чувствителна“, посочи юристът, експерт от Програма „Достъп до информация“. Според него трябвало много внимателно да се анализира дали новият текст не противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който казва, че личният живот и личната кореспонденция са неприкосновени.