Премиерът Бойко Борисов бил готов да издигне кандидатурата на държавния глава Росен Плевнелиев за втори мандат и сам инициирал среща, за да обсъдят този въпрос, след като председателя на ДСБ Радан Кънев призова такава обща дясна номинация.

Това обяви министър-председателят в четвъртък пред Нова телевизия, потвърждавайки думите на Плевнелиев, че той няма да участва в президентските избори изцяло по лични причини.

"Достатъчно сериозни са причините и достатъчно убедителен беше", добави единствено Борисов с уточнението, че не е оторизиран да коментира повече този въпрос.

По думите му обаче с Плевнелиев се разбрали да продължат да работят заедно за държавата, както и да обсъждат в бъдеще отново въпроса, "ако някога за следващ мандат речеме".

Премиерът за пореден път отказа да коментира темата за евентуалния кандидат-президент на ГЕРБ, "‘щото не е време за избори сега, нито за кандидатури, ще му дойде времето август или септември".

Попитан какво мисли за заявката на лидера на АБВ Георги Първанов, че може да се кандидатира за трети мандат като държавен глава, въпреки конституционно закрепеното ограничение от два мандата, Борисов каза: "Пожелавам му успех. С това ми помага много, че става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опитаха да го изкарат, а че всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент."

"АБВ прави същото, което прави ДСБ – искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва: "Първанов ще е кандидатът за президент, но ние сме за обща лява кандидатура." И поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Ако тя подкрепи Първанов, тя заминава, за всички е ясно това. Т.е. тя е принудена да издигне свой кандидат", поразсъждава над актуалната политическа обстановка премиерът.

Той категорично отхвърли версията, че е възможно от АБВ да са оттеглили подкрепата на правителството заради желание на ГЕРБ да издигне за президент вече бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

"Аз много добре знам българската поговорка да не казваш "хоп" преди да скочиш. Знам, че като се правиш на нещо, че си много уверен и предизвикваш Дявола, винаги става обратното. От дете така си го знам... Като почнеш да се обясняваш, че ще спечелиш изборите категорично, винаги нещо ти минава котка път накрая. И затова – Господ решава, ние правим необходимото. Цветанов няма да е кандидат, няма и да са много други хора...", добави Борисов.

По повод бежанцкия поток към Европа премиерът увери, че "ние с Ердоган сме си дали дума да пазим българо-турската граница".

"Планът беше не в Гърция по островите, а в България трябваше да има големи лагери за бежанци, но не стана" каза още той.

Попитан за ситуацията около депутата от ДПС Делян Пеевски, който уж се отказа да прави бизнес в България, но същевременно придоби еднолично собствеността в семейната медийна група и още няколко компании, Борисов беше лаконичен: "За Пеевски не знам нищо повече. Каквото знам, съм го прочел в пресата – че продава, че се оттегля. Никой друг нищо не ми е казал."