Има един процес, при който се натрупват факти, които индикират колко сериозен е един проблем. Приоритет номер 1 на МВР е да се бори с битовата престъпност. По отношение на битовата престъпност не може да участва само МВР, опитваме се да ангажираме всички институции. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред бТВ.

„За съжаление към този момент не се справяме както бихме искали с битовата престъпност, но мога да уверя всички, че правим всичко възможно да променим това”, каза още Бъчварова.

„В момента на територията на Галиче се провежда специализирана полицейска операция и са задържани 12 души”, добави Бъчварова. Тя не уточни кой точно и по какви обвинения е задържан. По думите й МВР работи по сигнали от Галиче в последните 2 месеца. „Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали”, допълни Бъчварова.

Вътрешният министър допълни, че специализираната операция не е свързана с палежите на автомобили в града от последните дни. „Просто съвпаднаха обстоятелствата, вероятно ситуацията е толкова напрегната, че е естествено да се случи”, обясни Бъчварова.

„Аз вярвам, че антикорупционният закон ще бъде приет, защото личните ми впечатления от разговорите с колегите е, че всички разбират необходимостта му”, категорична е Бъчварова. Тя отбеляза, че се надява депутатите да бъдат разумни и да подкрепят полезните за страната решения.

По повод излизането на АБВ от управляващата коалиция, Румяна Бъчварова каза, че ГЕРБ са били изненадани от решението им. „Те имат право да се самоопределят. Включвайки толкова субекти в една коалиция не можем да изискваме монолитност”, подчерта вътрешният министър.

По повод работата на ГЕРБ с Патриотичния фронт, Бъчварова каза, че не винаги са на едно мнение с тях, но имат готовност за диалог.

На въпрос дали ни очаква нова бежанска вълна заради разселването на мигрантския лагер край Идомени, Бъчварова отговори, че това е можело да се случи преди. „Гръцките власти успяват да владеят ситуацията, имат и план в каква посока да насочат хората”, уточни тя. „Що се отнася до сигурността на страната, ние сме планирали мерки за всяко едно възможно развитие на ситуацията”, заяви Бъчварова. По думите й остава относително малко за довършване на оградата по границата с Турция.

„Дължината на съоръжението ни позволява да организираме така силите за сигурност, че да гарантираме защита и там, където няма ограда”, каза още Бъчварова.