Днес имам изключително тежки преговори с комисаря за енергетиката. Това подчерта премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия.

Той коментира, че иска да говори за това, защото „искат да ни накажат за тръбите”.

В момента цената на газа в България е може би най-ниската в Европа. Ние, аз, махнахме три посредника, защо друг 22 години не го махна, каза премиерът.

Намирането на газ и петрол ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия, смята той. Аз на Путин съм му го казал лично - че ние това ще правим и че това е българският интерес. Няма как да се зарадва той. В същото време направихме всичко възможно да се увеличи броят на руските туристи –той вече се е увеличил два пъти, обясни Борисов.

На мен не ми е нужно да ми прави някой нещо евроатлантически, нито да ми помага за връзки с Русия. Ако проруски партии са на власт, преговорите с Русия биха вървели много по-лесно. Но според мен в Русия се убедиха, че е по-добре да работят с хора, които като кажат „Да”, значи е „Да”, а е да правят големи шлемове и да ги лъжат.

В геополитическо отношение България винаги е бил в сферата на влияние на Русия, заяви Борисов.

За отношенията с АБВ Борисов коментира, че „Първанов призна, че не ние сме виновни те да напуснат”. АБВ прави същото като РБ по-точно ДСБ. АБВ излиза и казва: „Първанов ще е кандидат за президента и левият кандидат ще е Първанов. Така поставя в тежко положение Нинова, тя като нов лидер ще трябва да спечели избори”, каза лидерът на ГЕРБ. Според него Нинова ще е принудена да издигне самостоятелен кандидат за президент. Същото правят и реформаторите – издигат независим кандидат и викат да ги подкрепи ГЕРБ, добави той.

„Поканих го Росен, или президента Плевнелиев, и го попитах в деня преди да даде пресконференцията. Питам го какво смяташ да правиш – ще се кандидатираш, или не, да знаем какво да правим. Зададох му въпроси – какво мислиш, как мислиш, ако може какво да направим от ГЕРБ. Той каза: Имам лични проблеми, искам да си изкарам мандата, сега през юни имам много важни срещи. Не искам да разказвам личните му проблеми – не ме е оторизирал, но наистина са сериозни”, заяви Борисов. Той отново каза, че Цветан Цветанов няма да е кандидат за президент. „Той никога не е пожелавал, никога не е ставало въпрос да става кандидат за президент. Как си представяте ние да издигнем ляв кандидат заедно с АБВ, това е измишльотина, реагира на въпрос за евентуална обща кандидатура с ЕБВ Борисов.

За Избирателния кодекс той обяви, че ГЕРБ ще предложи на партньорите, че в една секция, ако има много желаещи, заявени с предварителни заявления, може да се сложат две или три кутии повече. Надявам се, че с промените в ИК да удовлетворим нашите сънародници там.

За отношенията България – Турция Борисов заяви, че „Ердоган е много тежък характер, изключително трудно се работи с него. Така е взел властта, така се е организирал, че трудно се работи с него. Аз говорих и с Меркел, че докато бяхме там той не показа новия премиер – за да няма друг ръководител”, каза Борисов. „Строейки бързо и с огромни темпове съоръжението, се справяме. Това, което стана в Гърция, беше планирано за България. Тези огромни територии са много по-удобно място отколкото островите. Най естественото място на турската граница, беше да влязат в България бежанците. С една дума ние успяхме и въпреки всичко, което се говори за Ердоган, той спазва това, което сме се разбрали. Ние имаме дума в договорка, че заедно ще пазим българо турската граница от бежански поток. Имаше една нощ 40 – 50 хил. човека бяха на Одрин и лично Давуотглу отиде да ги убеди, да ги задържи. Нека да си запазим добрите отношения с Турция, за да си запазим границата”, препоръча министър-председателят. Борисов определи като своя грешка че когато ДПС е сменяло председателя си, той е огласил разговора си с турския премиер Давутоглу.

Премиерът отново обясни за ползите от програмата за саниране. „Санирането върви при възможно най-строгия контрол – всички пенсионери и жени следят какво работят строителните фирми, които са малки. Вика ме една баба и вика: „Нали няма да ме оставиш, нали ще ми направиш и моя апартамент, ела да видиш цялата ми стая е с твои снимки… Дадох пример с енергийната ефективност, за да видите колко са наивни хората и вярват когато комунистите им казваха – ще ви вдигнат данъците, ще ви вземат имотите”.

„Към днешна дата е важно какво казваме ние с моите колеги като управляващо мнозинство. Мене ми мина половината време да правя анализи кой какво казал. Аз не съм политолог, нито социолог, нито анализатор”, подчерта Борисов и добави, че е важно какво правят.

„Това, което ние сме направили, друг няма какво да направи повече. Ние сме направили много, за което българите са мечтали”, заяви Борисов и изреди инфраструктурни проекти, които са изградени по негово време. „ Кой направи дълговете – те, кой събори КТБ – пак те. Какво ще направят ново?”, каза той.

Премиерът обяви, че в Галиче се повежда акция под ръководството на ВКП. „Има стотина полицаи, има операция, Към 6.30 ч. имаше шестима арестувани. Надявам се, че днес към обяд прокуратурата да даде информация.