Шефът на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) към Министерството на правосъдието – Георги Жеков, да даде обяснения пред Висшия съдебен съвет, реши прокурорската квота във ВСС. До това се стигна, след като на заседанието й обвинител №1 Сотир Цацаров обяви, че Жеков е нарушил Закона за съдебната власт като е дал на частен СОТ да осъществява сигнално-охранителна дейност в съдебни сгради в цялата страна.Проверка показала, че преди няколко месеца ГДО обявила обществена поръчка за охрана на съдебните палати и на 1 април Жеков сключил 5 договора за охрана с един и същи частен СОТ, пише "Монитор". 

„В Закона за съдебната власт е посочено, че ГДО организира и осъществява охраната на съдебните сгради. Не може тя да предоставя на частни фирми елементи от това свое задължение. Затова съм сезирал прокурорската колегия във ВСС. Не говорим за нарушение в обществената поръчка. Моето мнение е, че не е редно ГДО да дава на частна фирма част от охраната“, подчерта Цацаров. 

Той припомни също, че предишният министър на правосъдието – Христо Иванов, е дал гаранции, че извършените от него съкращения в ГДО няма да повлияят на охраната на съдебните сгради. Оказало се обаче, че не е така. „Някои от сградите тях са останали без охрана и затова е обявена тази поръчка“, заяви Цацаров. 

Членовете на колегията подкрепиха становището му с обяснението, че в ЗСВ не е предвидено ГДО да дава на други охраната на съдебни сгради.

С пълно единодушие кадровиците на Темида решиха да се изиска информация за числения състав на ГДО – физическа и техническа охрана, както и всички вътрешноведомствени актове от ГДО. Прокурорската колегия реши и да изиска от ГДО информация за начина на охрана на всяка съдебна сграда в страната и предлага пленумът на ВСС да обсъди сигурността на съдебните сгради, както и на заседанието да бъде изслушан Георги Жеков.