Най-добрият автомобил в Европа през 2016 г. е хечбекът Opel Astra. Той е плод на въображението на немските инженери, който спечели 309 точки в евросъстезанието, като победи предварително очаквания победител с марката на Волво.

Новият Opel Astra е изграден върху изцяло нова платформа. Той е малък по мащаб и с около 200 килограма по-лек от предшественика си. Дизайнерите са направили така външният вид на колата, че тя сякаш се усмихв на в секи, който се вгледа в нея. Притежава голяма многоъгълна предна оптика с активна матрица и LED елементи. Промени са настъпили и в интериора на Opel Astra 2016 г.

Моделът е кола на годината 2016. Таблото е под формата на латинските букви V с  отделни скоростомер и оборотомер, които се намират между цветния дисплей на бордовия компютър. Воланът е малко по-малък от досегашните модели. В центъра на наклонената конзола е монтиран цветен сензорен 8-инчов екран на новия мултимедиен комплекс, наречен IntelliLink, чрез което значително се намалява броят на различните бутони за управление. 

Хечбекът Opel Astra 2016 предлага удобни кресла на първия ред с вентилационната функция, отопление и масаж, както и електрическо регулиране. Мястото в краката на пътниците се е увеличило с 3,5 см. Opel Astra хечбек значително увеличи списъка с допълнително оборудване - огледалото за обратна камера, електронен асистент за паркиране, безжичен интернет достъп, както и набор от електронни системи, включително мониторинг на „мъртви” зони, контрол на движението на нивата за признаването на пътни знаци и автоматично спиране.

Двигателят е бензинов 3-цилиндров с работен обем от 1.0 литра, развива около 105 к.с. максимална мощност. Всички колела на новия немски автомобила са оборудвани с дискови спирачки, а предната е подсилена с вентилация функция. Официално хечбек Opel Astra ново поколение прави своя дебют през есента на 2015 г. по време на международното автомобилно изложение във Франкфурт. Веднага след премиерата започва производство на колите и резервните части в заводите в Полша, Германия и Британските острови и можете да ги намерите в AVTOchastionline24.bg. Цената е средно 25 хил. евро.