До 1 юни се удължава срока за подаване на песните за участие в конкурса "Бургас и морето". Тази година интересът към единственият у нас шлагерен фестивал бил много голям, заради което общината решила да приема записи и след 20 май.

Националният конкурс ще се проведе на 30 юли в Летния театър, където ще се състезават 12 -те най-добри песни, пресяти от подборната комисия.

"Тази година интересът към фестивала е изключително голям. До последния момент имахме много запитвания от потенциални кандидати", заявиха организаторите. Случайно или не, но обажданията особено зачестили след много успешното представяне на Поли Генова на Евровизия.

"От 15 май насам телефоните постоянно звънят, имаме обаждания от цяла Българя. Явно композитори и изпълнители са открилени от представянето на Поли, което им е подействало като голям стимул да блеснат в Бургас, макар и на много по-малка сцена", коментираха служители от кметството. Другото обяснение според организаторите е, че тази година няма да има "Spirit" и "Бургас и морето" остава най-голямата представителна сцена през лятото.

Регламентът на фестивала остава същият като миналогодишния, когато за първи път в историята на "Бургас и морето" бе допуснато онлайн оценяване в реално време на сцената пред изпълнителя. Жури от 5 души, в което влизат и двама представители от общината, ще имат тежката дума във финалната вечер.

5000 лв. и пластика е наградата за победителя, по 3000 и 1000 лв. са предвидени съответно за второ и трето място. Организаторите са помислили и за вариант при равенство събрани най-много точки от две песни. Тогава се обявява дуел и при повторен еднакъв резултат се присъждат двама победители с награда от по 4000 лв., а второ място не се обявява. Призът на публиката за най-добра песен е 2000 лв.