Френското правителство прибягва до сила, за да се справи с блокадата на рафинериите в рамките на протеста срещу оспорваната реформа на трудовото законодателство. Липсата на гориво започна сериозно да се усеща в страната. Премиерът Манюел Валс заяви, че няма да се откаже от реформата.Рано сутринта френската полиция е успяла да разбие блокадата пред рафинерията във Фос сюр Мер, Южна Франция. Силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, предаде БНР.

От снощи шест от осемте рафинерии в страната са блокирани от стачкуващите срещу реформата на трудовия пазар. Според държавния секретар на транспорта Ален Виделис около 1600 бензиностанции са засегнати от частична или пълна липса на гориво.

Блокадата е "стратегия на едно малцинство" - заяви пред радио "Франс кюлтюр" френският президент Франсоа Оланд. Премиерът Манюел Валс обеща още рафинерии да бъдат освободени. „Немислимо е французите да се окажат в такава ситуация, която блокира нашата икономика”, каза той пред радио "Юроп 1", определяйки като недемократична такава форма на протест. Премиерът заяви, че няма да оттегли текста на реформата.

Към протестите в рафинериите се прибави и подновената стачка на френските железничари.