Земята се върти около оста си със скорост от 1670 км/час. Според учените, ако тя спре изведнъж, животните, хората, дърветата, зднията просто ще се залепят за земната повърхност.Океаните пък по инерция ще продължат да се вълнуват и ще се образуват гигантски цунами. И ако в крайна сметка някой оцелее, ще трябва да преживее многобройни земетресения и вулканични изригвания, съобщи сайтът interesno.cc.
 
Денят и нощта
 
Денонощието ще стане 365 дни. Едната половина на планетата ще бъде огряна половин година от слънцето и ще е подложена на невъобразима горещина. Другата – ще е пълна нощ в продължение на шест месеца.
 
Вода и суша
 
Океаните ще тръгнат към полюсите. Така Земята ще се превърне в един огромен континет, който ще има две шапки от океани.
 
Изток и запад
 
Сега слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Ако планетата спре да се върти около оста си, това ще се определя само от движението около Слънцето. И всъщност ще стане точно обратното – ще изгрява от запад и ще залязва на изток.
 
Животните и растенията
 
Голяма част от животните и растенията няма да могат да се приспособят към новите условия и ще изчезнат.
 
Канада и Антарктида
 
Под вода ще останат Антарктида, Гренландия, Канада, Сибир, цялата Европа, част от Китай и половината Новой Зеландия. Около екватора ще се повяват планини и равнини.
 
Космос
 
Ще изчезнат магнитното поле и Северното сияние.
 
 
Вятърът и климатът
 
Вятърът няма да се разпределя равномерно, а ще духа от екватора към полюсите.
 
Истината е, че Земята постепенно забавя своето въртене около оста. На всеки сто години денонощието се удължава с 1,5–2 милисекунди. Така след 100 млн. години денонощието ще бъде вече 25 часа. Впрочем, до пълното спиране на въртенето едва ли ще доживее човечеството, според учените след 5 милиарда година Слънцето ще се превърне в Червен гигант, чиито размери ще се увеличат неимоверно, и то ще погълне Земята.