Зачитането на основните човешки права не е заплаха за бъдещето на Виетнам. Това заяви американският президент Барак Обама в реч пред комунистическите лидери на азиатската страна.

„Моето виждане е, че зачитането на правата не е заплаха за стабилността, а всъщност подсилва стабилността и е основа на прогреса”, заяви Обама по време на словото си в Ханой.

Американският държавен глава също така призова за мирно решение на териториалните проблеми между Виетнам и Китай в Южнокитайско море. Обама все пак определи действията на Китай като „хулиганство” на голяма нация спрямо по-малка.

Посещението на американския президент ще продължи до утре, като той е придружаван от държавния си секретар Джон Кери. Обама ще се срещне с лидерите на страната.

Прекъснатите от Виетнамската война отношения между САЩ и Виетнам бяха възстановени през 1995. Оттогава Вашингтон се превърна в един от големите търговско-икономически партньори на Ханой. През 2015 г. стокообменът между двете страни достигна 40 милиарда долара.

Обама е третият американски президент, който посещава Виетнам след Клинтън през 2000 г. и Джордж Буш-младши през 2006.