Турция се нуждае от нова конституция и най-важната цел на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт.

Това обяви новият премиер на страната Бинали Йълдъръм малко преди турският президент Реджеп Ердоган да му връчи мандат да състави ново правителство, съобщи Ройтерс.

Преди това досегашният министър на транспорта на Бинали Йълдъръм бе избран за водач на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието на извънреден конгрес в Анкара. Така според турските закони той стана следващият премиер, заменяйки на поста Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че се оттегля. Новият избраник - любимец на Ердоган - получи 1405 гласа от присъстващите 1470 партийни делегати.

“Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система. Г-н президент, обещавам твоята кауза да бъде наша, твоят път да бъде нашият път”, каза 60-годишният Йълдъръм. Новият премиер обеща да продължи борбата с терористите от “Ислямска държава” и кюрдските бунтовници в страната и в Сирия.

“ЕС трябва да сложи край на неяснотата по отношение пълноправното членство на Турция. Неяснотата засяга и въпроса за имигрантите, по който Анкара и Брюксел сключиха споразумение през март”, каза премиерът, смятан за един от най-верните хора на президента.

Смяната във властта идва в момент, когато Турция е изправена пред редица предизвикателства като подновения конфликт с кюрдските бунтовници, вълната от самоубийствени атентати и последиците от войната в Сирия. Страната изпадна в политическа несигурност след разрива в отношенията между Давутоглу и Ердоган. Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан обявиха, че Брюксел възнамерява да си сътрудничи с Йълдъръм.