С какво хранят децата в училище? 72 лева на дете на година - или по 55 стотинки на ден - толкова отделя държавата, за да осигури закуска на всички деца в предучилищните групи и на учениците от първи до четвърти клас. Сигнали от родители обаче показват, че това, което се дава на децата, често е далеч от здравословно.
  
Всяка сутрин в дома на Лора и дъщеричката й Мира е време за закуска. Храната, която Лора приготвя, е в два варианта – една за начало на деня и една – за училище. 
 
"Искам да съм сигурна, че се храни здравословно, а закуските, които получава в училище, са изключително вредни и се страхувам, че ще навредят на здравето й", споделя Лора пред Нова тв. 
 
Възмутена, в продължение на седмица майката събира закуските, които дъщеря й получава в училище – меденка, кроасан, меденка, сандвич, бисквити, кроасан. И нито един плод.
 
"Това всичко е рисково за здравето", коментира диетологът проф. Донка Байкова.
 
Тези закуски са пребогати на трансмазнини, както и на естери на мастни киселини, с които организмът на един възрастен може лесно да се справи, но не и този на едно дете. 
 
Човекът, който доставя закуските обясни, че за 55 стотинки на дете на ден не може да си позволи постоянно да купува плодове, но за 55 стотинки може да се купят 150 грама ягоди, две ябълки или един портокал. 
 
От общината обявиха, че ще проверят случая. Но това далеч не е първият такъв сигнал, който получават. Уточняват, че директорът е този, който може да подаде сигнал и проверката да бъде извършена, за да може родителите на децата да бъдат спокойни за храната, която  се предлага в училищата и детските градини.