Отказът на държавния глава Росен Плевнелиев да се яви на президентските избори за втори мандат е бил изненада за ГЕРБ. Това коментира пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Той допълни, че все още не е ясно кой ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ. В момента се обсъждат възможните кандидатури.

"Винаги сме имали великолепни отношения с Плевнелиев и потенциално беше една от кандидатурите, които можеха да се обсъждат от ГЕРБ за президентска кандидатура", посочи Главчев.

Той допълни, че управляващата партия ще търси най-доброто и от опит се знае, че ГЕРБ може да намери такава кандидатура.

Самата институция е достатъчно сериозна както във вътрешнополитически план, така и във външно политически и е естествено от управляващата партия да се съобразят със сложното геополитическо състояние в момента, каза зам.-председателят на НС.

Според него отношенията в света наистина са много сложни, особенно сложни са и в нашия регион, така че всичко това ще бъде взето предвид. “В ГЕРБ има достатъчно добре подготвени хора, които да бъдат обсъждани за кандидат президент и кандидат вицепрезидент.

Такива са функциите на държавния глава, че той трябва да бъде държавен глава на всички българи и наистина да бъде един балансьор. Профилът на президента наистина е сложен”, каза Главчев. Той направи разгарничение между Плевнелиев и другите президенти, при който мандатът им е завършвал с неособенно топли чувства с партията, която ги е номинирала. Президентът Плевнелиев и партия ГЕРБ до този момент запазват добрите си взаимоотношения и смята, че ще останат такива до края на мандата, добави той.