БСП започва диалога вляво, но ако някой смята, че за президентските избори може да използва БСП за донорска партия - за няколкостотин хиляди гласа, с предварително посочена кандидатура, около която да се обединим, то страда от доста илюзии.

Това обяви Илияна Йотова, избрана на пленума в събота за член на новото червено ръководство, тази сутрин пред Би Ти Ви.

Ивайло Калфин е много трудна фигура за БСП. Много трудно се плеглъща, да не кажа невозмъжно. Не беше отдавна, когато АБВ се отдели в тежък момент, БСП загуби и две места в Европейския парламент тогава, напомни тя. Калфин не само бе кандидат за вицепрезидент на БСП, бе и вицепремиер в правителство с участието на БСП, продължи Йотова с изреждането защо няма начин социалистите да му простят.

Нека търсим консенсусната фигура, такава, която ще олицетворява държавтата и гражданите й в по-голямото им мнозинство, призова тя.

Театралният им акт с напускането на правителството за нас не е достатъчен, чакаме да видим накъде ще тръгнат, каза още Йотова по адрес на АБВ. Тя обясни, че не знае защо актът на първанов се е случил точно в деня след конгреса на БСП, но бе категорична, че новата му опозиционна роля няма общо с този конгрес.

Калфин не е бил убеден, че трябва да се напусне правителството, Първанов е на друга вълна, парламентарната група е разцепена по въпроса - така Йотова описа ситуацията в АБВ.

Механичното събиране на различни партии в една коалиция до нищо не води, за нас на-важен е разговорът с хората, които едва търпят това управление, с гражданското общество. Ще има разговор с всички формации, които представляват тези хора, включително с партията на Татяна Дончева, обясни още евродепутатката плановете на новия екип на корнеля Нинова. Чрез президентската алтернатива трябва да пожем, че България може да се управлява по друг начин, добави тя.

Знам какво му е положението на Бойко Борисов в момента - агонизиращо парламентарно мнозинство и партньорит, които го рекетират, коментира тя ситуацията при управляващите. Справка - управлението "Орешарски", обясни тя откъде знае какво му е на лидера на ГЕРБ. Дълбоко в душата си Борисов иска предсрочни избори, убедена е тя.
Бяхме жестоко наказани от хорага, само глупаците не си вземат поука, продължи Йотова. И увери, че никакви тайни разговори между БСП и ГЕРБ не се водят. ГЕРБ за нас е политически опонент, ако сме искали да сме част от това управление, сме щели да го направим още преди 2 години, отсече тя.