72 лева на дете на година - или по 55 стотинки на ден, отделя държавата, за да осигури закуска на всички деца в предучилищните групи и на учениците от първи до четвърти клас. Сигнали на родители обаче показват, че това, което се дава на децата, често е далеч от здравословното, разкри разследване на Нова ТВ.

Всяка сутрин в дома на Лора и дъщеричката й Мира е време за закуска. Храната, която Лора приготвя, е в два варианта – една за начало на деня и една – за училище.

"Искам да съм сигурна, че се храни здравословно, а закуските, които получава в училище, са изключително вредни и се страхувам, че ще навредят на здравето й", споделя Лора.

Възмутена, в продължение на седмица майката събира закуските, които дъщеря й получава в училище – меденка, кроасан, меденка, сандвич, бисквити, кроасан. И нито един плод.

"Това всичко е рисково за здравето", коментира диетологът проф. Донка Байкова.

Тези закуски са пребогати на трансмазнини, както и на естери на мастни киселини, с които организмът на един възрастен може лесно да се справи, но не и този на едно дете.

Човекът, който доставя закуските, отказа да застане пред камерата ни, но обясни, че за 55 стотинки на дете на ден не може да си позволи постоянно да купува плодове. Както се убедихме сами, оказа се, че може да зарежда стола с ябълки, които струват дори по-малко.

За 55 стотинки може да се купят 150 грама ягоди, две ябълки или един портокал.