Пентагонът съобщи, че по време на въздушна операция вероятно е бил убит лидерът на талибаните молла Ахтар Мансур. Според говорителя на американското военно ведомство, операцията е била извършена в незаселен регион по афганистано-пакистанската граница. Властите все още проучват резултатите от атаката. 

Говорителят на Пентагона Питър Кук описа Мансур като „пречка“ за преговорите за мир между талибаните и афганистанското правителство. По думите му, той е се занимавал активно с планиране на атаки и не е допускал високопоставени представители на талибаните да участват в мирните преговори. 

АП цитира неназовано американско официално лице, което е пояснило, че Мансур и негов спътник в автомобил вероятно са били убити при атаката, оторизирана от президента Барак Обама. Лицето допълва, че операцията е била извършена от безпилотен самолет и е била ръководена от американските специални части. Няма данни за други пострадали. Държавният департамент съобщи, че Афганистан и Пакистан са били информирани за акцията. 

Молла Мансур беше избран за лидер на талибаните миналата година след публичното разпространяване на информацията, че  създателят на групировката молла Мухамед Омар е починал през 2013-та. 

"Вашингтон Поуст" коментира, че ако смъртта на Мансур се потвърди, това ще окаже значително влияние на куража на талибаните в период, в който сили на афганистанското правителство, подкрепяни от малък контингент на американски и съюзнически части, се подготвят да се изправят срещу бойците. 

Талибаните управляваха Афганистан от 1996-та посредством радикално интерпретиране на исляма. Те бяха свалени от власт, след като водена от САЩ коалиция влезе в страната в отговор на атентатите от 11 септември 2001-ва.