Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова обмисля да намали броя на своите заместници, съобщи тя по БНР. Това ще стане, след като се направи анализ на структурата на ведомството и с оглед и на бъдещите промени в него.

До сега Ивайло Калфин имаше четирима заместници. Русинова обяви, че работи и по формиране на политическия си кабинет.

На въпрос за смяната на ръководителя на агенцията по заетостта, Зорница Русинова каза, че при досегашното ръководство структурата е била пасивна. Според нея, предвид предстоящите проекти за над 300 млн. лева, по които агенцията ще работи в следващите няколко години, е нужна промяна в стила на работа.

"Агенцията за заетостта" за съжаление в последните години се обърна към по-пасивната част – намиране на работа и регистриране на безработните. Това е приоритет, но искам да има повече професионални консултации, подпомагане и на заетите, работещите и бизнеса", каза Русинова.

Според нея безработните младите хора могат да бъдат мотивирани, като се насочат към предприемачеството. "Следващите няколко месеца ще организираме консултации и обучение на млади хора за предприемачество. Подписахме и първо споразумение, за стартиране на микрофинансиране и микрокредитиране по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза Русинова.

Новият социален министър посочи, че ще се опита да настрои системата така, че да се оправдаят очакванията на конкретния човек.