За последните шест години успях да включа много български учени в различните програми на ЮНЕСКО. Освен това сред основните ми приоритети винаги е било това - България да успее да впише повече паметници на нематериалното културното наследство в списъка на Организацията. Това каза пред журналисти в старата столица Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде репортер "Фокус".

Тя припомни, че сред успехите е и създаването на Център за нематериално наследство в София, който е регионален и се занимава с традиции, фолклор и обичаи. „Той не е само български, той е за цяла Източна Европа. От моя гледна точка има доста инициативи, събития, които са свързани с това България да стане по-видима, по-значима, по-важна, по-уважавана", обясни тя.

"През последните два дни в София, под егидата на ЮНЕСКО, съвместено със Съвета на жените в бизнеса в България, проведохме една много голяма международна конференция, глобален форум, който нарекохме по повод равноправието на жените и лидерството, най-вече. На него присъстваха министър-председателят на Бангладеш, както и много други министри от целия свят – от Африка, Азия, Латинска Америка, много изследователи, културни дейци, журналисти“, посочи още Ирина Бокова. Според нея това е част от инициативите, които ще спомогнат България отново да присъства на каратата на света.