С близо 60 на сто е спаднал износът на електроенергия спрямо миналата година, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Мини Марица-изток" вчера. Освен намаленото потребление на ток в този сезон, причина за това е максималното натоварване на газовите централи. От намаления износ на ток е засегната и ТЕЦ „Марица-изток 2", която има 72 млн. лв. загуба за миналата година.
Като основен проблем за увеличената загуба на най-голямата топлоцентрала в България, министър Петкова посочи разходите за емисии, които за 2015 г. са били 120 млн. лв.: „Трябва да се търси възможност и решение на този въпрос чрез повишаване на ефективността. Трябва да се търси възможност за инвестиране в такива технологии, които да дадат възможност за улавяне и съхранение на емисиите. Трябва да се направи и анализ на себестойността, на разходите, които формират цената на електрическата енергия".
В отговор на въпрос на „Хоризонт" за ефективността на структурата на Българския енергиен холдинг, енергийният министър посочи, че за първи път тази година холдингът е реализирал печалба от 29 млн. лв., но не каза, колко струва издръжката му годишно. Министър Петкова не коментира с колко би могла да се вдигне цената на тока, при поискано увеличение от ЕРП между 15 и 20 на сто, но каза, че вярва в обективността на регулатора. 
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че тези проценти са нереалистични и подчерта, че при определяне на новите цени ще бъде защитен обществения интерес.