Не преговаряме с Бойко Борисов и ГЕРБ, нямаме договорки с АБВ за обединение. Това заяви лидера на БСП Корнелия Нинова на днешното заседание на Националния съвет на партията, предаде БГНЕС.

В началото на речта си Нинова се обърна към членовете на Националния съвет на левицата със заявката, че думите и документите трябва да се превърнат в действия - в незабавни действия. „Налага го и променената политическа обстановка след Конгреса. С две думи тя е: Политическа криза”, каза Нинова.

„Правителството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ беше създадено като клуб по интереси. И когато тези интереси не се напаснаха, клубът се разтури. Но за времето, в което съществуваше, нанесе тежки вреди на България: загроби я с 16 млрд. лв. дълг; даде възможности на големите фирми и монополи да доразбият българската икономика и да злоупотребяват над българския потребител. Водени само от една цел – парите, да разградят здравната, образователната и пенсионната системи. Конституционната социална държава няма никакъв смисъл и съдържание за тях. Ние сме длъжни и можем да ги спрем и да променим политиката. Управлението на Бойко Борисов е опасно. ГЕРБ са наш политически противник. Правителството му е вредно за България. По този въпрос не може да има никакви спекулации”, заяви Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че преговори с ГЕРБ и с Бойко Борисов няма да има. „Не се договаряме за общо управление. Не се поддавайте на манипулации и внушения. Като се върнете по места, моля започнете мобилизация и вдигайте партията за подготовка за предсрочни избори”, обърна се Нинова към членовете на НС.

Лидерът на БСП добави, че дава още един категоричен отпор на друга манипулация – „Никой от нас не е водил нито предконгресни, или следконгресни разговори с АБВ за обединение. АБВ е част от политическото статукво. Ние сме промяната на това статукво. Ние сме опозиция на управлението, в което те участваха. Само ние бяхме последователно против новия дълг, геноцида, наречен здравна реформа, съсипването на българското образование и социалния срив. Новосъздадената опозиция АБВ се оказа: „Преоблякъл се Илия, пак в тия”, защото на четвъртия ден в опозиция подкрепиха промяната в кабинета. Можем да разговаряме с всички лявомислещи, но категорично не приемаме менторски тон, назидания и размахване на пръст, водачество в ляво, към което БСП да се присламчва. Още повече, че механичният ни сбор с малки партии не носи голямата сила, от която имаме нужда. Силата са хората, у хората е силата”, заяви Нинова.

„Незабавно започваме от другата седмица широк кръг разговори със земеделски кооперации, съюзи на лекари, учени, потребителски съюзи, студенти, майки на деца с увреждания, пенсионерски съюзи, синдикати и всички граждански структури в ляво. И започваме с тяхна подкрепа и от тяхно име да правим политики за лявомислещи хора. Поемаме инициативата, превключваме на високи обороти и преминаваме към изпълнение на следващото решение на Конгреса: опозиция и алтернатива на правителството на Бойко Борисов. До две седмици в парламента започваме внасянето на първите антимонополни закони и реализирането на една мащабна законодателна програма в две насоки – връщане на държавата в икономиката и социалната държава. Заедно с новоизбраните съвети и новите експерти към тях започваме от другата седмица алтернативните си действия за развитието на България.

Веднага след избора на Бюрото, правим организация и тръгваме в страната. Още първото заседание ще бъде изнесено - в Благоевград. Започваме от проблемните организации и решаваме откритите им въпроси насвякъде в страната. Обсъждаме с тях предстоящите президентски избори и формулата ни за участие”, каза още Корнелия Нинова.

Тя заяви, че още на следващото заседание на Националния съвет ще предложи да се направи вътрешнопартийно допитване как и с кого БСП да участва на предстоящите избори. „Вие всички ще решите това. Никакви задкулисни сценаристи няма да ни вкарват в игричките си и да упражняват собствената си политическа несъстоятелност на гърба на БСП. Партията, цялата и само тя, ще реши този въпрос. Дотук с приказките, минаваме към действия: Ясна и категорична лява опозиционност, нов национален план за развитие на България и за живота на хората. Максимална мобилизация в страната. Да покажем какво може БСП”, обърна се Нинова към Националния съвет на левицата.