Помните ли оня популярен виц от времето на соца, според който резервните части за една от най-масовите тогава коли, се купували не от магазин „Мото техника“, а от….. книжарницата? 
Сетихте се, за кого става дума, нали? Негово Картонено Величество – Трабант! 
По този повод организаторите на поредния 13-и Трабант фест са определили датата на „родовата среща“ на автомобилната фамилия в един съвсем не случаен ден – 24 май, денят на книжнината.
Събитието ще се проведе в два съседни дни, 23 май – в гр.Разград и на 24 май 2016 година в град Лозница, Разградска област, където по предварителна програма ще премине мероприятието.
Съборът се провежда всяка година под егидата на кмета на града Айхан Хашимов, по повод 24 май – Денят на славянската писменост и култура, считано за Официален празник на возилата от марка ‘Трабант”.
Организаторът на настоящото издание е новоучреденият Национален Клуб „Трабант“ – гр.Лозница, който е наследник на регионалния клуб „Трабант“, регистриран в същия град преди повече от десет години.  В клуба членуват над тридесет трабанта, някои от които са ветерани от самото основаване. 
Мероприятието тази година ще протече в два дни, като първия ден колите се събират на паркинга на голям хипермаркет в гр.Разград, след което  към 14 часа участниците ще представят на разградските граждани и публика своите коли с дефиле по централните улици на града. На 24 май в 10 часа автомобилите ще бъдат разположени на площада в центъра на гр.Лозница, където всъщност ще бъде положено началото на Тринадесетия Национален Трабант Събор. Очаква се участие да вземат множество привърженици на марката Трабант, членове и бъдещи такива на клуба от цялата страна – София, Козлодуй, Ботевград, Плевен, Стара Загора, Търговище, Разград, Исперих, Силистра, Русе, Каварна, Добрич, Варна и други. След това всички ще се отправят в колона из улиците на града, а от там до центъра на гр.Лозница, където ще се състои събитето. В  програмата на предстоящото мероприятие са предвидени допълнително доста атрактивни и занимателни игри, свързани с немските возила.   Ще бъдат раздадени награди  в две  категории мъже – жени и специална награда „Купа на кмета“, която ще бъде връчена от кмета на гр. Лозница . Наградите са символични, но въпреки това те са достатъчно признание и мотивация за участниците в състезанията. Предвиждат се грамоти и плакети за всички участници, като свидетелство за присъствие в събитието.
Национален клуб “Трабант” желае да изкаже специални благодарности за оказаното съдействие и предоставените награди в тазгодишното издание на Трабант събор на Ретро Музей гр.Варна.
На традиционната сбирка на клуб „Трабант“ – гр. Лозница ще се  проведе също така и   Годишно събрание на Национален клуб „Трабант“ – гр.Лозница, както и изготвяне на програма с дати за предстоящите мероприятия на клуба през 2016 година.
Извън състезателната програма участници, гости, организатори и публика  ще имат възможност за свободна комуникация помежду си, обмен на общи идеи и установяване на лични контакти. 
Национален клуб „Трабант“ е щастлив да бъде организатор на предстоящото събитие и ще посрещне с „добре дошли“ всички фенове, съмишленици, гости и приятели на марката!