Пентагона все още не възнамерява да координира своите военни операции в Сирия я Русия. "Ние не си сътрудничим и не координираме операциите си с руската страна," – каза представител на армията на САЩ Мишел Балданца.

Така той коментира предложението на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу двете държави заедно да нанасят удари в Сирия по коалицията на бунтоениците от „Джабхат ан-Нусра“.

Балданца припомни изявлението на ръководителя на Пентагона Аштън Картър, че "Русия подкрепя работата и помага на режима на Асад, и това е все едно да наливаш масло в огъня“.

"Ние не планираме никакви операции с Русия за освобождението на Ракка от контрола на „Ислямска държава“. В Сирия, ние се фокусираме върху оборудването и помощта на местните сили, които са мотивирани в борбата срещу ИД" - каза представителят на американската армия.

По-рано този месец Русия и САЩ се уговориха да удвоят усилията си за намиране на решение за сирийския конфликт. Те обещаха още да разширят примирието на цялата територия на разкъсваната от война държава.