На матурата по избор, която се проведе днес са се явили 48 494 зрелостници в 654 училища. Анулирани са 33 работи в София-град, Монтана и Кюстендил. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

На матурата по български език и литература за 12 клас са се явили 48 026 зрелостници. Анулираните работи са на 36 ученици -14 са за преписване, а 22 са за ползване на мобилна техника по време на изпитите. 12 000 квестори са се грижили за обезпечаване на матурите.

Кунева разказа и хронологията на събитията в деня на матурите.

В 08.00 часа стаите в училищата се затварят. Оттам нататък по мерки, които е взело МОН и се оказа правилната политика не трябва да проникне никаква информация отвън, което главо означава да нямаме достъп до интернет. Какво се случва от 08.00 часа натам?

При определена от МОН парола в 654 училища се отварят въпросите. В този момент вече всички имат въпросите, които се раздават в 4200 изпитни зали. Тези въпроси на практика са на разположение на всички, оттам нататък ние каквато и да било тайна не можем да опазим и не бива.

Кунева обясни, че МОН се концентрира, за да има честен изпитен резултат върху видеонаблюдението вътре в класните стаи, което се оказало правилната стратегия. „Имаме видеонаблюдение навсякъде и записите на всяка камера ще се прегледат до една, за да хванем кой преписва. Това е най-добрият начин за идентифициране на проблема”, допълни тя.

МОН, учители, квестори, инспектори - наблюдаваме, взимаме телефоните, включително и до тоалетните има съпровождащи хора, разменяме местата. Всички възможни мерки са взети, увери Кунева.

Относно това, че една телевизия е успяла да се снабди с отговорите от матурата, заради пробив в електронната система на МОН, Кунева заяви, че цялата администрация, не само в България, е подложена на хакерски атаки. „Дали това е хакерска атака или лесно се достига до сайта на МОН, ще анализираме със специалистите. Въпросът е в стаите, където се провежда изпитът да не постъпва информация, за останалото няма как да управляваме този процес. Винаги ще се намери някой хакер, който ще е една крачка пред IT специалистите на МОН”, каза тя и добави, че сайтът на МОН ще бъде подложен на стрестест заради това.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов разясни ролята на камерите в училище, която не била конкретно за контрол по време на изпити, а за да се следи за кражби на портмонета, телефони или агресия в училище, което трябва да се забележи в реално време. „От 2007 г. до момента камерите не са актуализирани. Те са остарели и са се износили. Всичко това има превантивна стойност”, обясни Стаматов. „В сряда има 18 случаи на учители, които са наблюдавани с дребни прояви, които не са наблюдавали информационната сигурност и те ще получат дисциплинарни санкции”, заяви той. Стаматов загатна, че ще се промени структурата на матурата, като най-вероятно той ще бъде модулен.

Бяха показани и кадри от видеонаблюдение, на което се вижда как зрелостници предават мобилните си телефони, след като матурата вече е започнала, което нямат право да правят.