Интернет се превърна в неизменна част от живота ни като едновременно ни обединява в едно глобално общество, но и ни дава възможност да изразим своята национална идентичност и в навечерието на празника на славянската писменост и предстоящото пускане на домейна на кирилица .ею наблюдаваме нарастващото използване на кирилицата в интернет.

Според изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid и ЮНЕСКО, регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации. Така кирилицата се превръща в един от трите основни езика в Интернет, наред с латиница и хан – над 90% от всички домейни са на тези три езика.

“Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица. Честит празник на славянската писменост и култура на всички българи“, отбеляза г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Според EURid и ЮНЕСКО, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език.

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1.7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО.

Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1 389. „Насърчаването и помощта за укрепване на езиковото и културно многообразие са изключително важни за нас като европейци. Ние се стараем да осигуряваме възможност всички култури и езици да взаимодействат помежду си и да се развиват заедно. Само чрез последователни действия в подкрепа на многоезичието и достъпа до интернет, имаме възможност да дадем ход на политиката ни за единно дигитално пространство, което е обединяващо и достъпно за хората и бизнес организациите“, г-н Роберто Виола, генерален директор на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия.

Данни и илюстрации от проучването на EURid и UNESCO може да откриете на следния линк: https://goo.gl/JUMgFl За .eu и EURid Домейнът .eu е сред най-популярните домейни от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 милиона човека от 31 държави в една Интернет самоличност.

Повече от 3.8 млн. имена са били регистрирани откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Много фирми и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.