Голямата звезда на българския футбол Христо Стоичков бе отличен с почетния знак на президента на републиката Росен Плевнелиев не церемония в Гербовата зала днес, предаде репортер на БГНЕС. Носителят на Златната топка получава отличието за "изключителен принос към България и българския спорт, за особени заслуги към европейския и световен футбол, за социална ангажираност и подкрепа на обществено значими каузи, както и по повод неговата 50-та годишнина".

На церемонията в Президентството присъстваха и част от бившите съотборници на Стоичков в Барселона и националния отбор на България, които днес ще вземат участие в юбилейния мач "50 години номер 8" на Националния стадион "Васил Левски".

"Христо има изключителен принос за развитието на българския спорт, както и на европейския и световен футбол. Неговото име респектира целия свят, отваря всички врати на планетата. Със своя талант, със своя дух, със своята целеустременост, Христо заслужено спечели любовта, възхищението и признателността на всички българи - от младите до най-старите, и на всички, разбира се, фенове по света", отбеляза в изявлението си Плевнелиев.

"Христо е легенда, Христо е велик, но Христо е и голям човек, който се отдава за социално ангажирани каузи. Човек, който е посветен на обществото, голям патриот, човек, който обича своята нация и своята родина. Христо е един голям българин. За мен е огромна чест да отлича днес Христо Стоичков с почетен знак на президента на Република България", допълни президентът.

"За мен е изключителен ден, защото успях да събера величието на световния футбол. Изминах дълъг път с тези прекрасни мои колеги. Изминах дългия път на спортиста. Искам да благодаря на всички Вас, че ми помогнахте да бъда щастлив не само на терена, но и извън него", сподели Стоичков, който допълни, че има голяма изненада за всички на мача довечера.