Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро заяви, че няма абсолютно никакви индикации какво е причинило падането на пътническия самолет край Гърция. Министърът говори по телевизия „Франс 2”. Утре френското правителство ще приеме роднини на пасажери от самолета, за да им се даде най-пълна информация и да се осигури прозрачност.

Рано сутринта беше потвърдено, че са намерени отломки от пътническия самолет на египетските авиолинии, които изчезна от радарите при полет от Париж за Кайро в четвъртък. Останките са открити край гръцкия остров Карпатос.

Вероятни останки от самолета са намерени край бреговете на о. Крит. „Има находки югоизточно от Крит, в зоната за летене на Кайро“, каза армейският говорител Василис Белециотис. Той допълни, че египетски самолет С-130 е засякъл плаващите обекти и на мястото ще бъде изпратен кораб, който да ги прибере.

Засега американските власти не съобщават официално, че имат данни за терористичен акт. Източници, близки до разузнаването, обаче съобщиха, че според специалните служби, самолетът най-вероятно е станал жертва на терористична атака. Такава увереност изрази и Хилъри Клинтън.

Египетският министър на авиацията Шериф Фати заяви, че терористична атака, а не техническа неизправност, е по-вероятното обяснение за изчезването на самолета.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос съобщи, че самолетът е паднал от над 6700 метра и се е отклонил рязко в египетското въздушно пространство, преди да изчезне от радарите. Въпреки това екипажът не е подал сигнал за извънредно положение на борда.

Кайро и Атина изпратиха кораби и самолети, които оглеждат района. Към тях скоро ще се присъединят и френски специалисти.

Самолетът на авиокомпания EgyptAir, излетял от парижкото летище „Шарл дьо Гол” в 23 часа в сряда, падна в Средиземно море след като изчезна от радарите. По разписание трябвало да пристигне в Кайро в 3 часа сутринта местно време. По данни на различни медии, преди да изгуби връзка екипажът съобщил за задимяване под пилотската кабина.

Преди да изчезне, самолетът рязко се е снижил от 37 000 фута на 9 000 фута.

На борда, освен 56 пътници и седемчленен екипаж е имало и трима сътрудници на службата за безопасност на полетите. Пасажерите са били от 12 държави: французи, египтяни, британец, белгиец, двама иракчани, кувейтец, саудитец, суданец, гражданин на Чад, португалец, алжирец, канадец.

Връзката със самолета е прекъсната в 2 часа и 30 минути сутринта, когато машината е над Средиземно море, на 280 километра от египетския бряг, две минути след като машината напуска гръцкото въздушно пространство. При разговорите си с гръцки авиодиспечери пилотът не е съобщил за никакви проблеми.

Екипажът на гръцки търговски кораб е видял „огън в небето” в южното Средиземноморие, приблизително по времето, когато авиолайнерът изчезва от радарите. Египетско издание съобщи, че е получен сигнал от черната кутия на самолета.

Премиерът на Египет Шериф Исмаил не изключи възможността на борда да е бил извършен терористичен акт. Версията за тероризъм спомена и френски експерт, посочвайки, че рейсът се е извършвал при благоприятни метеорологични условия.

Самолетът е произведен в завода на компанията Airbus в Тулуза през 2003 година. Същата година става собственост на EgyptAir. Командирът на полета 6 275 летателни часа.