Всички бихме се радвали, ако Македония влезе в НАТО. Сигурен съм, че тя ще го постигне. Това заяви бившият български цар /1943-1946 г./ и бивш министър-председател /2001-2005 г./ Симеон Сакскобургготски.

Той заяви, че приемането на Македония в Северноатлантическия пакт става поетапно в съответствие с процедурите и условията. Този път към евроатлантическите структури е извървяла и България по времето, когато Симеон Сакскобургготски е бил премиер. „Спомням си какво беше с България за НАТО, а също и за Европейския съюз. Мисля, че всички бихме се радвали Македония да влезе в НАТО. Сигурен съм, че тя ще го постигне“, каза той.

Симеон Сакскобургготски е убеден, че добросъседството е начинът, за да се върви напред в македонско-българските отношения.

На въпрос на БГНЕС дали не е време България да стане адвокат на Македония по пътя и към НАТО и ЕС, той отговори: „Мисля, че има добри чувства и в двете посоки. Така че трябва само да се намери начинът, който да оптимизира това и да се върви напред. Начинът е добросъседството, който е общ знаменател за дадени разговори и особено да се лобира за една или друга страна, в средите, които трябва“.