Само за 40 лв. можете да се сдобиете с верните отговори на матурите. Това показа журналистическо разследване на БНТ.

Седмица преди матурата колеги от Националната телевизия решават да си купят отговорите. Един от тях се представя за ученик и чрез Facebook се свързва с човек, който се представя за продавач на отговорите на матурите.

Комуникират с него първо онлайн, след това получават телефон, на който да се обадят. Мъжът им предлага и конкретна оферта – 80 лв., за да получат отговорите.

Първоначално дават 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. – след като решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството. Сумата се изпраща чрез куриерска фирма.  

Мъжът е от Стара Загора. Той не пожелава лична среща с екипа на БНТ, което показва, че продавачите на отговори са станали доста по-предпазливи.

Журналистите решават да изиграят ролите си докрай и изпращат парите. В 10:32 получават отговорите под формата на съобщение. Оказват се 100% верни.

Те подават сигнал до икономическа полиция и малко по-късно продавачът е задържан. Вероятно някой изнася въпросите от матурата, друг ги решава и разпространява сред учениците, смятат репортерите.

Още вчера сутринта министърът на образованието Меглена Кунева сезира главния прокурор за друг случай на купени отговори. Очевидно има пробив, въпреки безпрецедентните мерки за сигурност, включващи запечатване на тоалетни и родителски постове.