Стрес тестовете имат за цел да покажат потенциални рискове в пенсионно-осигурителните фондове. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

„За мен най-важната част от промените в закона не е липсващият регламент за изплащане на пенсии, а допълнителните изисквания и гаранции за повишаване на качеството и контрола върху инвестиционния процес, който да гарантира доверие в системата и да предпази от възможностите рискове вложителите в тези фондове”, каза Горанов.

Той коментира, че самият закон няма да промени нищо по отношение на тях. „Стрес тестовете ще покажат състоянието на активите, каквото е, независимо какво пише в закона. Ако някой се притеснява, че дефинициите за свързаност, които ще заложим са такива, че ще покажат инвестиции на свързани лица в отделни фондове, е по-добре тази истина да се знае по-рано, отколкото стрес тестът да се направи при занижени критерии и проблемите да останат неразкрити”, допълни министърът на финансите.

Той обясни, че е склонен да се намери най-доброто решение, което ще се роди със социалните партньори и фондовете. „Този проблем не може да стои нерешен, защото през есента могат да се появят първите пенсионери от втория стълб, за които в момента липса точен регламент как да получават пенсиите си”, предупреди Горанов.

Той коментира и концесията на Летище-София като обясни, че е правилно и коректно да се привлече сериозен инвеститор, който да развие летище-София и това са условията в концесията. „Не са за пренебрегване и огромните постъпления, които ще дойдат от концесията. Подобна практика има в цяла Европа. Често сме били упреквани, че държавата е лош стопанин на търговското дружество и в тази връзка, тази форма на публично-частно партньорство е гаранция за изграждането на модерно летищно съоръжение”, обясни министърът на финансите.

Според него приходите към фиска не са за пренебрегване, тъй като очакваме стотици милиони еднократно плащане към бюджета и всяка година плащане на милиони левове в полза на държавата. Това е нещо, което момента не постъпва от това държавно предприятие, допълни Горанов.