95% от бежанците в света са в развиващите се страни. Една огромна част от тях, около 90%, са в Африка. Средната продължителност на престоя на един бежанец в лагер е 17 години.

Това каза генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова по време на публична дискусия на тема „Цели за устойчиво развитие по-добър свят до 2030 г.”

Бокова бе категорична, че има много случаи на поколения, които се раждат в бежански лагери. Според нея е ключова ролята на ЮНЕСКО и реализираните програми за образование. По думите й, ако не съумеем да намерим правилния подход и чрез образование на децата и създаването на условия за придобиване на умения, с които да се включат в икономическия живот, няма да можем да постигнем целите на хилядолетието.

Ирина Бокова подчерта, че ЮНЕСКО е пряко обвързан с 9 от 17-те поставени цели на хилядолетието. Тя визира някои от областите, сред които образование, управление на водите, равноправието между половете, градската среда и подчерта, че освен програми в сферата на образованието ЮНЕСКО има такива и в областта на човешките права и свободата на словото.

Бокова припомни и Конституцията на ЮНЕСКО, според която основна цел е да изгражда защитата на мира в умовете на хората.

Генералният директор на ЮНЕСКО постави проблема и с нарастващия екстремизъм и изтъкна, че ако не бъде възприет правилният подход, целите на хилядолетието няма да могат да бъдат реализирани. Тя определи случващото се в зоните на конфликти, разрушаването на паметниците на културата, паметници, които принадлежат, по думите й, на цялото човечество като „нови предизвикателства и феномени”, пред които е изправен светът.

Бокова визира унищожаването на паметници на културата в Сирия, в Ирак, в Либия, преди това в Мали. По думите й всички те са носители на хилядолетна ислямска култура, свързана със златните векове на ислямската цивилизация в областта на философията, медицината, астрономията.

„Ролята на ЮНЕСКО е да дава отговор на това как ние трябва да се борим с този войнстващ екстремизъм в Сирия и Ирак. Видяхме терористичните атаки в Белгия, Франция, но това се случи и в Анкара, Истанбул, Индонезия – ние сме изправени пред една нова войнстваща заплаха пред мира и в крайна сметка пред устойчивото развитие на нашите общества”, категорична бе Бокова.

По думите й точно там е ролята на ЮНЕСКО – да се адаптира пред съвременните предизвикателства. „Ако ние днес не успеем да погледнем отново на това, което се случва днес, ние няма да отговорим на очакванията не просто на нашите страни членки, но на и на милиони хора, които са заплашени от този краен екстремизъм”.

Бокова отчете като успех проведения от ЮНЕСКО Съвет по образованието, подкрепен от заместник-държавния секретар Антъни Блинкен, и припомни, че при проведената среща по искане на президента на САЩ Барак Обама именно ЮНЕСКО е бил поканен, за да представи възможността за предотвратяване на войнстващия екстремизъм посредством образование и култура. „Това наистина е една от най-важните задачи, която стои пред нас в този момент”, категорична бе Ирина Бокова.

Лекцията бе посрещната с огромен интерес и препълнена зала, заради което се наложи гостите в хотела да освободят съседната зала, за да няма правостоящи по време на лекцията.

Ирина Бокова заяви, че на фокус е възпитанието на децата и образованието за устойчиво развитие. „ЮНЕСКО беше лидер на Десетилетието на ООН за образование за устойчиво развитие”, изтъкна Бокова и припомни, че ЮНЕСКО има план за действие по какъв начин да бъдат образовани младите хора за образование. Важно според нея е превръщането на обществата в зелени общества, за да имат последователност и устойчивост.