Да има тримесечни винетки. Това реши регионалната парламентарна комисия, приемайки на първо четене Закон за пътищата, предложен от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. „За” бяха 8, а 6 депутати гласуваха „въздържал се”.

Освен въвеждането на тримесечна винетка, проектът предлага годишният стикер да важи от дата до дата. Също така се предлага и по-стриктно прилагане на еднодневна винетка за леките автомобили. Сега дневният стикер се прилага основно за тежкотоварните автомобили. Вносителите обаче са готови да отстъпят от това предложение за еднодневната винетка.

Проектът бе представен от патриота Димитър Байрактаров и според него чрез въвеждането на тримесечна винетка хората в малките населени места ще бъдат стимулирани да си купуват стикери. Патриотите са направили и онлайн анкета, в която са взели участие 3 хиляди души и 90% от тях искат въвеждането на тримесечна винетка.

Предлага се промените да влязат в сила от 31 януари 2017 година.
Това, което предлагаме, е правилно и справедливо, отчете патриотът. Той е изчислил, че при въвеждането на годишен стикер от дата до дата и на тримесечна винетка с около 20% ще скочат приходите в Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) от стикери.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров посочи, че с въвеждането на електронната винетка от догодина ще се решат някои от дискусионните моменти с винетките. Електронната винетка трябва да е факт през следващата година. Годишният стикер е икономически най-изгоден, смята Лазаров.

Той настоя за анализ на ползите от въвеждането на тримесечна винетка. Призова депутатите да са търпеливи по темата, за да се види как ще подейства електронният стикер.

Димитър Барайктаров не се даде. По мнението му пътната агенция нямала анализ за ползата от едногодишната винетка. Това, което предлагаме, е прагматично, категоричен бе патриотът. Искаме хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло, заяви депутатът.

От АПИ се възпротивиха за тримесечната винетка, посочвайки, че контролните органи щели да се затруднят с работата си, защото щял да се добави още един цвят на стикера, за който да следят.

Патриотите не се съгласиха и посочиха, че контролните ни органи не били дебили и четири цвята нямало да ги затруднят.

От ГЕРБ обясниха, че са против да се променят навиците на хората. Те били свикнали да си купуват годишна винетка.

Един от аргументите на патриотите за тримесечния стикер бе грижата им за българите в чужбина, които когато си идвали през лятото на почивка в България, били принуждавани да си купят годишен стикер, а реално да не го ползват през цялото време.