Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла. Това обяви министър Меглена Кунева по повод медийни разкрития за продадени отговори. Тя участва в събитието „18 книги за вашето литературно пълнолетие“.

Кунева коментира, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор. Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за „Гераците“, посочи тя. И двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10-10.30 часа, поясни Кунева.

Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за „Гераците“. За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9.00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати, обясни министърът.

Меглена Кунева изтъкна обаче, че министерството е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението. По думите й и утре основната задача на квесторите и на екипите пред мониторите ще бъде именно да попречат на нечестни зрелостници да получават информация отвън.

Министърът коментира, че мерките за сигурност са дали резултат. Тя посочи, че са прибрани допълнителни мобилни телефони още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция.

Тази година може да се похвалим с матурата по български език и литература, която бе проведена честно, посочи министърът. “Моята задача е тази – когато си учил да получиш добра оценка, когато обаче не си учил - да не получиш същата добра оценка заедно с този, който се е скъсал от труд“, заяви Кунева. Според министъра най-чистият начин е матурите да се правят на модули и министерството ще опита да го направи догодина, за да може учениците да са подготвени за този вариант. Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш, каза тя.

Аз ще водя тази битка неуморно, защото съм много окуражена от това, че ние осигурихме честна среда за знаещите и честно окуражаване за тези, които искат да се представят добре, посочи Кунева. Тя добави, че не е реалистично всички технически мерки за сигурност да са обявени докрай.

Министър Кунева обясни, че мерките остават и утре за втория зрелостен изпит. Всички честни млади хора трябва да бъдат сигурни, че аз съм на тяхна страна, заяви министърът.

Днес Меглена Кунева участва в журито на кампанията „18 книги за вашето литературно пълнолетие“. Идеята е да се изберат произведения, които да се изучават допълнително в училище, извън задължителното учебно съдържание. Тя изрази съжаление, че е ограничен броят на важните книги, защото той е безкраен.

Ако питате мен, бих определила девиз на тази кампания: "Четене без граници или четене завинаги“. Сред творбите, които тя предложи в своя списък са приказките на Андерсен, Вилхелм Хауф, поезията на Валери Петров, „Осъдени души“ на Димитър Димов, „Златният телец‘ на Илф и Петров, „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски, „ Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис и други.