Китайска новобрачна двойка реши през първата си брачна нощ да започне да преписва на ръка конституцията на страната, за да засвидетелства верността си към управляващата комунистическа партия, съобщи в. „Саут чайна морнинг поуст”.

Младите съпрузи, които работят в железопътно бюро в град Нанчан, обяснили, че по този начин не само изразяват верността си към комунистическите идеи, но и си създават приятно преживяване, което винаги ще им напомня за първата брачна нощ. Публикуваните в социалните мрежи снимки обаче, предизвикаха нееднозначни реакции сред китайците. Някои потребители смятат, че става дума за постановка, а други критикуват прекаления патос на младоженците.

Кампанията за преписване на ръка на китайската конституция, която съдържа 15 хиляди йероглифа, започна през март по призива на партийния орган в. „Женмин жибао”. Смята се, че по този начин 88-те милиона партийни членове ще се запознаят по-добре с текста на основния закон.

Много стопански ръководители и директори на големи предприятия отделят по един-два часа дневно за преписването. Представители на компартията следят дали целият документ е преписан с един и същи почерк, за да не се допускат злоупотреби, когато началници разпореждат на подчинените си да преписват конституцията вместо тях.