Днес ще се състои 8-та официална церемония по връчването на наградите за съществен принос в областта на науката „Питагор“.

Министерството на образованието и науката има дългогодишна традиция за връчване на отличия на учени, научни колективи и организации за научни постижения. Основната цел е повишаване на престижа на научната кариера и на професията учен в обществения живот.

Вицепремиерът и министър на образованието и наука Меглена Кунева ще връчи Голямата награда „За цялостен принос в развитието на науката“, която се възстановява тази година. Учредени са и три нови категории: награда за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, награда за научна книга и награда за фирма с най-много инвестиции в научната дейност.

В тазгодишното издание на наградите за наука „Питагор” бяха номинирани 47 учени от висшите училища в страната и чужбина. Тази година за втори път се връчват награди за високи научни резултати от партньорите на България в наукометрията - Елзевир и Томсън Ройтерс.