По текстовете аз наложих вето с надеждата да дам шанса на народните представители да могат да разширяват правата на гражданите, да не ги ограничават. За съжаление, това не се случи, в президентската институция нашият анализ показва, че има много силни съмнения за противоконституционност по отношение на ограничаването на правата на българските граждани в чужбина.

Това заяви Росен Плевнелиев пред репортери по повод днешното решение на депутатите да отхвърлят наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс

„Не бива да се прави разлика между това къде са те. Където и да са те по света, те имат пълното право да гласуват удобно, спокойно, така че това ще се случи буквално в следващите часове. Ние, разбира се, ще се отнесем с абсолютно разбиране към Народното събрание. Чуваме, че те искат да инициират нова законодателна инициатива, която да може да подобри част от текстовете. С удоволствие, нищо лично, за мен единственото нещо, което е важно, са правата на гражданите и спазването на конституцията. Но в момента се връщаме към текстовете, след отхвърлянето на моето вето, за което ние определено имаме съмнения за противоконституционност за ограничаване правата на гражданите, създаване на предпоставки за неравнопоставеност, тъй като се прави разлика между българите, които се намират в една определена държава, и българите, които се намират в други държави. Считаме, че това не помага, считаме също така, че народните избирателите по-скоро трябва да направят така, че да разширяват правата на гражданите, а не да обезкуражават гражданите и българите в чужбина. Имам своите притеснения, на последните избори ние видяхме рекорден брой българи в чужбина, които упражниха своето право на глас. Това е добре и най-логичното действие на народните представители беше да кажат: „Прекрасно, постигнахме немалко, и вместо да ограничаваме правата на българите, вместо да ги обезкуражаваме, вместо да изпращаме послание, че техният глас не е важен, да се опитват да ги разделят на българи, които са тук, и които са там, да дават права на едни българи за сметка на отнемане правата на други българи, за мен това е крайно неприемливо. Така че единственото, което мога да направя е в рамките на моите правомощия и като убеден демократ, който вярва, че правата на гражданите трябва да се разширяват, народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация Конституционният съд. Най-добронамерено ще очакваме те да вземат своето отговорно решение“, подчерта държавният глава.

„Много се надявах да имаше дебат по принцип, много щях да се зарадвам, ако днес в Народното събрание именно по същество се говореше за това как българите гласуват в чужбина, как може да им помогнем, продължи той. Хвърлят се цифри. За мен това са откъслечни действия. За мен е важен целият смисъл на един закон и моите притеснения са, че с текстовете, които бяха приети, и с отхвърлянето на президентското вето по-скоро се дава възможност да бъдат ограничени правата на българите. Ние в момента не знаем какво точно народните избраници ще решат, второ не знаем кога и изобщо дали ще се случи. Така че ние сме в една много демократична процедура, няма нищо в това, когато държавният глава вижда съмнения в ограничаване правата на гражданите да сезира Конституционния съд. Междувременно Конституционният съд ще заседава, ако Народното събрание поеме инициативата, подобри текстовете, отхвърли всички съмнения, създаде по-добри предпоставки. Разбира се, цялата тази процедура ще отекне много силно в Конституционния съд, който ще намери своето отговорно решение. Не за първи път сме в ситуация, когато държавният глава на България сезира Конституционния съд. Междувременно Народното събрание предприема мерки и действия, така че ситуацията да се подобри. Да се надяваме, че същото ще се случи и сега. Моите действия не са срещу някого, моите действия са за, те са в подкрепа на българите, където и да са по света, в подкрепа на техните права и те винаги могат да разчитат и да очакват демократичната система в България да сработи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, някоя друга да възстанови баланса. Това ще се опитам да направя. Ще се радвам Народното събрание от само себе с добри решения в бъдеще да възстанови този баланс. В момента той е нарушен. Така че аз съм на ход“, изтъкна накрая президентът.