"Това е една отговорност, едно признание от страна на ЮНЕСКО, от страна на г-жа Бокова", сподели носителят на Златната топка Христо Стоичков след церемонията, на която бе удостоен със званието "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" от генералния директор на организацията Ирина Бокова, предаде репортер на БГНЕС.

"Това е една отговорност, едно признание от страна на ЮНЕСКО, от страна на г-жа Бокова. Тази мисия не е свързана с това, че трябва да вкараш един гол, мисията е много по-различна - това как да обединиш и как да помогнеш на децата да няма расизъм в света, в спорта. Бяхме свидетели в последните години на расизъм в Испания, в Италия, в Германия, в Англия, където бяха наказани много отбори и състезатели. Затова искам от тази гледна точка да постъпим така, че спортът да обедини много деца, спортът да направи така, че да не зависи какъв цвят си. Топката е една, 11 футболисти играят, но тези деца трябва да бъдат възпитани, така както нас са ни възпитавали. Много от вас не ме познават извън терена кой съм и що съм, знаят само на терена какво съм направил, но това е най-малкият проблем, щом са ме преценили и щом са ме оценили по този начин. Г-жа Бокова знае много повече от нещата, които са свързани с дискриминацията в света. Ще направя всичко възможно това, което имам като задача да бъде изпълнено и да не оцапаме нейното име", каза пред медиите Стоичков след церемонията.

"Естествено, че за мен винаги е било чест и голяма отговорност, независимо от кои краища на света се събираме да играем. Това е нашето послание - да няма расизъм. Имал съм проблеми в годините, но ги оставях на терена. Извън терена е малко по-различно, защото независимо откъде си трябва да уважаваш човека, който е пред теб. Вие ме познавате много добре що за стока съм, щом говоря и гледам хората в очите. Когато не говоря и не ги гледам в очите, тогава става малко по-опасно. Предпочитам да гледам хората в очите, отколкото да шикалкавя. Ще поема тази голяма отговорност, която ми се предоставя. Няма да се предам, независимо, че трябва да пътувам, ще комбинирам всички задължения. Тази жена предоставя възможност да знаят къде е България, аз съм видял какво представлява г-жа Бокова извън пределите на България. Тя си го заслужава. Това, което съм го постигнал е в минало време и от тук-нататък предстои нещо по-голямо, което да се надяваме, ще го изпълня както трябва", допълни бившият български национал.

От своя страна Бокова сподели, че задачата на Стоичков ще бъде да дава гласност на проблемите в спорта. "Фактът, че такъв голям спортист свързва името си с ЮНЕСКО, за нас е много важен. ЮНЕСКО извършва много голяма работа свързана със спорта като права на човека, като равноправие, като социално включване на децата. Ние, разбира се, ще каним Христо на някои от нашите събития, не само в ЮНЕСКО, но ние правим много събития в развиващи се страни, в други, в които искаме да покажем силата на спорта. Най-вече това е едно признание за неговата дейност, специално, която е насочена към деца с увреждания. Фактът, че той е създал такава асоциация и че работи с детски клубове е много важна. Ние работим с много спортни клубове, на всеки 5 години правим големи конференции с министри на спорта, говорим за спорта като етика, като права на човека, като мобилизираща сила във всяко едно общество. Знаем, че когато децата се развиват физически добре, когато имат чувство на толерантност към другите, това ги прави приятели, независимо откъде са. Това е едно голямо послание за нас. Христо се включва в нашия списък, в който са и Пеле, и Шумахер, и братята Кличко, и други. Изключително съм щастлива, че Христо е с нас, горда съм и като българка, и като генерален директор на ЮНЕСКО. Първата му мисия е да говори за спорта, да говори за расизма, защото това, което той казва, се чува. Това послание, което той дава, е много силно", каза Бокова.